Печалбата на "Лукойл" ще остава в България

1
Компанията доброволно ще прехвърли своя център на икономическа дейност в България
Компанията доброволно ще прехвърли своя център на икономическа дейност в България Снимка: Министерство на икономиката

Компанията доброволно ще прехвърли своя център на икономическа дейност в България

Правителството проведе поредица от срещи и преговори с ръководството на „Лукойл“. В резултат беше постигната договореност от 1 януари 2023 г. компанията доброволно да прехвърли своя център на икономическа дейност в България, т.е. вече няма да работи на процесинг (ишлеме). По този начин цялата печалба от дейността на рафинерията ще остава в страната ни, а не в Нидерландия или Швейцария, както беше досега.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет, съобщиха от Министерството на икономиката.

Участие в него взеха вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и на министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Постигнатата договореност, заедно с изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с 33 % данък, ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България. “Като пример: за 2021 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ е платил 3,5 милиона лева данък печалба, за 2022 г. очакваме около 100 милиона лева, а за 2023-а – в пъти повече: между 600 милиона лева и 700 милиона лева”, добави Алексиев. Вицепремиерът Алексиев отбеляза, че със средствата, които държавата ще получи по описания механизъм, се подготвя и ще бъде предложена Програма за компенсиране на уязвимите групи от обществото. „Средствата за компенсации ще бъдат осигурени вътрешно от системата, а не от данъците на всички нас, както бе досега с компенсацията от 25 стотинки при горивата“, подчерта заместник-министър председателят.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов допълни, че споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече приходи, както и за облагане на свръхпечалбите. „След като правителството отбеляза успехи с газта и електрическата енергията, сега може да смятаме, че се постигат сериозни резултати по отношение на цените на горивата“, каза икономическият министър.

По време на пресконференцията бе посочено, че за да могат да бъдат реализирани тези договорености, е необходимо да бъде осигурено нормалното функциониране на рафинерията – внос на нефт и експорт на произведените нефтопродукти.

Генерираните допълнителни приходи ще бъдат използвани за компенсации на цените на горивата за хората и за бизнеса, за което ще бъдат приети необходимите действия от правителството“, акцентира още заместник министър-председателят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари