Изпускат контролирано язовир "Студена"

0
Институциите в Перник обсъдиха повишения обем през последните дни
Институциите в Перник обсъдиха повишения обем през последните дни Снимка: БГНЕС

Институциите в Перник обсъдиха повишения обем през последните дни

Покачилият се през последните дни обем на язовир "Студена" събра на среща управителя на "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) ООД Перник инж. Борислав Иванов, областният управител на Перник Людмил Веселинов и кметът на общината Станислав Владимиров, съобщиха от "ВиК".

На срещата е обсъдена ситуацията с обема на язовира, както и количество вода, което се изпуска с оглед предстоящите дни, в които се очакват интензивни валежи и увеличен притока към водния обект.

Управителят на "ВиК" обясни, че през почивните дни са направени опити да се изпуснат по-големи водни количества, за да се увеличи свободния обем в язовира, предава БТА. Вследствие на това река Струма, в района на село Студена, е повишила драстично нивото си, което е наложило изпускане на по-малко количество вода от язовира.

Към момента ситуацията е спокойна, а обемът на язовир "Студена" намалява значително, отчитат от "ВиК". Въпреки това ще се предприемат действия в критичните точки по поречието на реката в района на село Студена, за да не се стига да критични ситуации. В останалата част на Струма към момента нивата са ниски и не се очаква съществено повишаване през следващите дни.

По данни на "ВиК" - Перник водният обем на язовир "Студена" е приблизително 24,5 млн. кубични метра при капацитет от 24,2 млн. кубични метра. Изпускат се 5 300 кубични метра в секунда.

Заради увеличения воден приток към язовира, част от обема му беше изпуснат през март т.г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Балканеца
    На лято - режим.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари