КНСБ представя визията си за данъчна реформа в България

0
Според КНСБ е необходима промяна на цялата данъчна философия
Според КНСБ е необходима промяна на цялата данъчна философия Снимка: Николай Парашкевов, Евроком

Според КНСБ е необходима промяна на цялата данъчна философия

КНСБ организира конференция на тема "С тази данъчна система дотук!", на която синдикатът ще представи своята визия за данъчна реформа в България, предава БНР.

Едно от исканията на КНСБ е въвеждане на 15 процента данък върху доходите на физическите лица, както и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата.

За участие в конференцията са поканени представители на изпълнителната и законодателната власт, икономисти.

Според КНСБ е необходима промяна на цялата данъчна философия, а дебатите за данъчните промени трябва да бъдат основни в условията на финалната фаза на бюджета за 2023 година.

За да се подкрепи покупателната способност на работещите, синдикатът предлага въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, но придружен от увеличаване на ставката по данъка върху доходите на физическите лица от 10% на 15%.

Според експертните разчети това ще донесе положителен резултат за всички работещи, които получават доход до 2800 лв.

Става въпрос за над 83% от всички осигурени лица.

Тази стъпка ще донесе загуби за бюджета от милиард и половина лева, но според експертите те ще бъдат компенсирани по линия на други данъчни промени, които КНСБ предлага.

Сред тях е вдигане на данък печалба от сегашните 10 на 15 процента, което би донесло два милиарда лева повече приходи в бюджета.

Сметките сочат, че ще има 471 милиона лева допълнителни приходи при възстановени ставки на ДДС на 20 процента.

На конференцията синдикалистите отново ще поставят отдавнашното си искане за въвеждането на данък върху финансовите трансакции и на така наречения "дигитален данък" за цифрово присъствие, което би донесло допълнителни приходи в бюджета съответно 900 милиона и 400 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари