Пауза в боевете между Израел и ”Хамас”

1
Започва временното примирие, ще бъдат освободени 13 израелски заложници
Започва временното примирие, ще бъдат освободени 13 израелски заложници Снимка: Armin Rosen/Business Insider

Започва временното примирие, ще бъдат освободени 13 израелски заложници

В 7:00 часа българско време трябва да влезе в сила дългоочакваната четиридневна пауза в боевете между Израел и "Хамас". По-късно днес се очаква освобождаването на първата група израелски заложници, държани от палестинската групировка.

Първите 13 заложници - жени и деца - трябва да бъдат освободени в 16 часа днес, според катарските посредници. Споразумението предвижда Хамас да върне 50 заложници за четири дни, а в замяна Израел ще освободи 150 палестински затворници. Военният говорител Даниел Хагари заяви, че роднините на 13-те заложници, избрани да бъдат освободени днес, са били информирани. Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден, информира БНР.

На хората в южната част на Газа няма да бъде позволявано да се движат на север по време на временното спиране на боевете. Израелските сили за отбрана ще бъдат „разположени по линиите на прекратяване на огъня в ивицата“, както и в „слабо населени райони“.

Египет съобщи, че планира да доставя в ивицата Газа 130 000 литра дизелово гориво и 4 камиона бензин всеки ден, след като хуманитарното примирие влезе в сила. Предвижда се в палестинския анклав дневно да влизат и по 200 камиона, натоварени с хуманитарна помощ.

Междувременно на пресконференция израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Израел ще продължи интензивните си военни действия в ивицата Газа поне още два месеца след края на краткото примирие. Армията ще продължи да оказва натиск за освобождаването на още заложници. По думите му след края на интензивните сражения ще има нужда от продължаване на многобройните операции в анклава, докато произтичащата оттам военна заплаха не бъде ликвидирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари