Пътят Русе - Кубрат трябва да е готов до края на август

2
Изпълнителят обясни, че от есента, когато започнаха ремонтните дейности, те са спирали само при неподходящи атмосферните условия
Изпълнителят обясни, че от есента, когато започнаха ремонтните дейности, те са спирали само при неподходящи атмосферните условия Видео: Русе Медиа

Ремонтът на пътя Русе-Кубрат трябва да приключи до края на лятото

 Очакванията са това да се случи през юли, но заради валежите от дъжд и сняг през зимните месеци е възможно забавяне с около месец, ако изпълнителят не успее да го компенсира, каза директорът на Областно пътно управление-Русе инж.Стамен Савов пред Русе Медиа. 

Той обясни, че от есента, когато започнаха ремонтните дейности, те са спирали само при неподходящи атмосферните условия.

„Във всички останали моменти дейността по ремонта си върви, пътят е затворен, на определени участъци, ако отидете да погледнете, дори има изкопи около 1-2 м. Подменя се основата на пътя в участъците, в които е предвидено това по проекта. Работи се и по моста при надлеза над жп линията Русе-Варна при 3-ти км,който е с дължина 64 м. Съоръжението е доста амортизирано и понеже е изпълнено преди много години, в момента се предприемат действие по неговото оздравяване и укрепване. Ще има излята нова бетонова плоча, ще се направят гредите, ще се подменят лагерите на конструкцията и впоследствие ще бъде положена нова асфалтова настилка“, обясни инж.Савов. На моста ще бъдат направени нова хидроизолация и дилатационни фуги, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

Ремонт върви и в село Червена вода в обхвата на републиканския път, който минава оттам. От ВиК-Русе са прецени, че се налага подмяна на инфраструктурата и там, където не е било предвидено по проекта. Затова една част от канализацията се подменя по проекта за ремонт на пътя, а друга – със собствени средства и сили от водното дружество.

Рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат се извършва със средства на Оперативна програма „Региони в растеж“, като ремонтът обхваща

46,7 км в областите Русе и Разград. За по-бързото  реализиране на проекта трасето е разделено на два лота – 32 и 33, припомниха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В лот 33 е 25,2-километровият участък, който започва на 2 км преди с. Тетово, преминава през селата Тетово и Беловец и завършва в гр. Кубрат при пресичането с второкласния път II-49 Кубрат – Разград. Трасето в участъка между с. Тетово и с. Беловец , с дължина около 2 км, се измества, за да се избегнат стръмните и остри завои в района на кариерата. При 31-ви км ще се изгради кръстовище,  с което ще се осигури достъп до кариерата край с. Тетово.

Ще бъде обновен и мостът при 23-ти км, в района на с. Тетово, който е с дължина 41 м. На съоръжението ще се извърши подмяна на хидроизолацията, ще се положи нова асфалтова настилка, ще се подобри отводняването, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

В лот 32 е 21,5-километровата отсечка, която започва от кръстовището на „Джъмбо“, преминава през селата Червена вода и Ново село и завършва на 2 км след с. Ново село в посока с. Тетово.

Проектът предвижда изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък. Ще бъде подобрено отводняването на настилката с възстановяване на банкетите и бордюрите. Ще има обновени ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

До средата на февруари т.г. дейностите в лот 32 се извършваха, без да се спира изцяло трафикът. От средата на февруари ремонтът навлезе в следващ етап, който наложи ограничение на движението в участъка от Русе до Ново село за обновяване на надлеза над жп линията Русе-Варна

Обходните маршрути са:

  • за МПС до 3,5 тона от село Червена вода и квартал „Образцов чифлик“ до Русе движението се пренасочва по общинската пътна мрежа през с. Николово;
  • за МПС над 3,5 тона трафикът ще преминава по път I-2 Русе – Разград, от там по общинската пътна мрежа през селата Бъзън, Ястребово, Семерджиево, Ново село и Кубрат. МПС над 3,5 тона, пътуващи за с. Червена вода, ще се отклоняват при с. Семерджиево по третокласния път III-2302.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари