Първи фалит на туроператор у нас след пандемията от COVID-19

0
"Дрийм Холидейс БГ" обяви несъстоятелност
"Дрийм Холидейс БГ" обяви несъстоятелност Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма е сезирало КЗП и АДФИ за действията на "Дрийм Холидейс БГ"

Един от средно големите туроператори у нас - "Дрийм Холидейс БГ", обяви несъстоятелност. Това е първи официален фалит след ковид-кризата, посочиха от туристическия бранш. Десетки туристически фирми обаче са замразили дейността си през последните две години.

Още на 21 юли в Министерството на туризма управителят на дружеството е подал уведомление за прекратяване на дейността, а от Търговския регистър е видно, че молба за откриване на производство по несъстоятелност е входирана до Софийски градски съд на 5 август 2022 г. и е с дата на обявяване 8 август, поради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.

"Дрийм Холидейс" е сред туроператорите получили солидна безвъзмедна помощ за възстановяване на дължимите суми към клиенти с провалени заради ковид-ограниченията екскурзии и почивки, както и за покриване на текущи разходи по време на пандемията за периода от април 2020 г. до април 2022 г. Проверка показва, че само за възстановяване на пари за провалени пътувания тя е получили 124 хил. лв., отделно над 129 хил. лв. за оборотен капитал и ликвидност.

Въпреки тази помощ в министерството на туризма са постъпили множество сигнали и жалби от потребители за некоректно отношение - както неизпълнени туристически пакети, така и за невъзстановени заплатени суми по сключени договори, които не са реализирани, съобщи туристическият сайт bgtourism.bg.

Ето защо Министерството на туризма е сезирало Комисия за защита на потребителите – за извършване на проверка по изложените твърдения в жалбите и сигналите и Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) – за извършване на контролна проверка по разходването на получената безвъзмездна помощ.

На интернет страницата на туроператора е написано съобщение, че от  20.07.2022 г., „Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД прекратява турагентска и туроператорска дейност.

Всички клиенти с неосъществени пътувания по договори за продажба на туристически пакети могат да предявят щета към застрахователните компании за възстановяване на заплатените суми с 5 /пет/ годишна давност по застраховка професионална отговорност на туроператора, както следва:

- за договoри сключени през 2019 г. към застрахователно дружество "Армеец“,

- за договoри сключени през 2020 г. към ЗАД „Алианц България“,

- за договoри сключени през 2021 г. към „Лев Инс“.

- за договори сключени през 2022 г. към „Евроинс“.

От "Дрийм Холидейс" са посочили пред медии, че от април 2022 г. са престанали да сключват договори с клиенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Кеш, в брой, на ръка
    Въпреки мощните усилия на Световния икономически форум и свързани с него особи и институции да премахнат парите в брой и да ги заменят с програмируеми и строго контролирани цифрови валути, което окончателно би поробило човечеството, има съпротива. Ироничното е, че някои събития, като изкуствено напомпваната инфлация, заставят дори хора, които основно използват банкови карти и електронно банкиране, да се връщат към добрия стар кеш. Глобалисткото издание The Guardian признава, че заради утежняващите се кризи „Великобритания е всичко друго, но не и безкешово общество“ (https://www.theguardian.com/business/2022/aug/08/cash-comeback-cost-of-living-crisis-post-office). В края на статията се признава, че „достъпът до пари в брой е критично важен за (оцеляването на) всяка общност“.
  • 8
    1
    Нека припомним, че
    Планът за „Великото зануляване“ на Световния икономически форум (СИФ), Международния валутен фонд (МВФ), Банката за международни разплащания (BIS) и други глобалистки организации изисква продължителна дестабилизация на сега съществуващия ред. С други думи, те се нуждаят от контролирано разрушаване на определени носещи колони в икономиката. На тях им трябва мащабно и привидно хаотично бедствие, за да изплашат обществеността и да подлъжат хората да приемат новата колективистка и авторитарна система, каквато е „споделената икономика“ („няма да имате нищо и ще сте щастливи“). Ще плашат хората, че ще загубят сигурността в доставките на ресурси и стоки и че всеки ден ще живеят в несигурност дали могат да получат необходимото за оцеляването си. Несигурност в такива мащаби ще доведе до призиви за взимане на непопулярни решения. А глобалистите само това чакат, за да предложат своите предварително планирани цели и да „спасят положението“. В общи линии инфлацията и недостигът на ресурси и стоки води до изкуствен контрол на цените, до намеса на държавата в икономисването и дажбите, до държавни „помощи“ срещу условия (напр. универсален базов доход), а накрая – до национализация на цялото производство, както и до опити за конфискуване на продукти от хората, които са се подготвили навреме. Ще го наричат „разпределение на благата“. Може би не тази година, може би не следващата, но това се задава скоро.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари