Туроператори от Русе предричат фалити

0
Туристическите агенции не одобряват идеята за покачване на минималната застраховка
Туристическите агенции не одобряват идеята за покачване на минималната застраховка Видео: БНТ

Туристическите агенции в Русе не са съгласни с идеята на Министерството на туризма за увеличение на застраховката " Гражданска отговорност на туроператори".

Малките фирми предричат и фалити, информира БНТ.

Министерството на туризма започна дебат за повишаване на минималната професионална застраховка на туроператорите. Тя се сключва задължително и предпазва клиентите при неплатежоспособност на туристическата агенция. Според министерството, темата е актуална след фалита на „Томас Кук". А според русенските туроператори няма нужда от това повишение.

Изабелла Димитрова управлява една от най-големите агенции в града, която обслужва предимно с автобуси между 3 и 5 хиляди клиенти годишно.

Изабелла Димитрова - управител на туристическа агенция: Към момента плащаме над 1000 лв. такса, но не би било добре да се увеличава прекалено много, защото това рефлектира върху всички такси, които трябва да плати клиентът и вместо да ни облекчат, ще се създаде по-голям проблем за туроператорите.

Според Изабелла Димитрова неминуемо ще се покачат и цените на туристическите пакети. А прогнозите на по-малките туристически фирми са, че много от тях ще фалират.

Светослава Шилкова - управител на туристическа агенция: Аргументът на Министерството на туризма за повишаване на минималната застраховка е, че туроператор с 25 хиляди лв. покритие и пакет от 600лв. на турист може да удовлетвори претенциите само на 41 души, което е крайно недостатъчно. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес се опитах да тичам на пътеката 10 минути, но на 7-та дойде охраната на Кауфланд и ме свалиха от касата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук