България е изправена пред лавина от съдебни дела заради пандемията

0
Деца осъдиха България заради сбъркана ваксина
Деца осъдиха България заради сбъркана ваксина

Деца осъдиха България заради сбъркана ваксина

Срещу България са заведени три жалби, свързани с провала на ваксинационната кампания и реакцията на властите по време на пандемията, което доведе страната до най-голямата смъртност в Европа от Covid-19, пише Euractiv.

Едната жалба е подадена пред националните съдилища, а другата – пред Европейския комитет за социални права към Съвета на Европа. С тях се търси отговорност от държава за слабото ваксиниране на най-уязвимите от COVID-19. Причината е, че хиляди българи с придружаващи заболявания – сърдечносъдови, диабет, хронични респираторни или нефрологични, или рак, както и хората на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме.

Въпреки че по исковете ще трябва да отговаря настоящото правителство, те са насочени към действия и бездействия на предходните управляващи.

България не е осигурила приоритетен достъп до ваксини за тези групи в периода, когато достъпът до ваксини беше ограничен, между декември 2020 и май 2021 г.“, пише в жалбата, внесена в Европейския комитет по социални права от българския офис на „Отворено общество“.

Според националния план за ваксинация, приет от правителството на Бойко Борисов на 7 декември 2020 г., възрастните хора и хронично болните попадаха най-късната възможна четвърта фаза на ваксинацията. Те бяха поставени след почти всички видове държавни служители и медицинския персонал определяха „по предварително изготвени списъци“.

Неясната формулировка, използвана от Националния план за ваксинация, позволи всякакви хора да бъдат ваксинирани преди уязвимите хора“, обясни адв. Адела Качаунова, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет.

В съдебната жалба се подчертава, че дори след началото на масовата ваксинация, властите не са направили усилие да създадат достъп на уязвимите граждани до дефицитните тогава ваксини.

В резултат, между януари и май 2021 г. 8813 души на 60 и повече години са починали от COVID-19 в България, което представлява над 80% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19 през този период. В съдебната жалба се твърди, че България е нарушила правото на живот на тези уязвими хора.

Колективната жалба пред Европейския комитет по социални права засяга и въпроса за липсата на адекватна кампания, която да убеди обществото за необходимостта от ваксинация.

България не се е справила със задължението си правилно и адекватно да информира и образова хората, особено най-уязвимите, относно важността на получаването на ваксината срещу COVID-19 като средство за защита“, пише още в жалбата.

В документа се настоява Европейският комитет да определи незабавни мерки на българското правителство, за да се избегнат нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

ЕКСП е орган на Съвета на Европа, който следи за правилното приложение на ревизираната Европейска социална харта.

Междувременно Българският хелзинкски комитет води дело за дискриминация, но пред българските съдилища. По него се очаква решението на Върховния касационен съд.

Отделно се води трето дело срещу българското правителството заради решението училищата да затворят и учениците да преминат само към онлайн обучението, което бе наредено от властите през октомври 2021 г. По това време училищата бяха единствените затворени обществени институции в България, въпреки че в страната вече имаше свободен достъп до ваксини за цялото население.

До момента в България срещу ковид са ваксинирани 2 077 996 души. Според официалната статистика на държавата от ковид са починали 38 665 души, което е втората най-голяма смъртност в света след тази в Перу.

Деца осъдиха България заради сбъркана ваксина

Доказателство за тотално сбърканата система за ваксинация срещу ковид е делото, по което две деца осъдиха Министерство на здравеопазването заради неправилно поставени ваксини през декември 2021 г.

Допуснатата грешка при ваксинирането на двете момичета показва още веднъж хаотичния процес по ваксинация, както и цялостното неглижиране на децата в този период”, коментира адвокат Качаунова, водила делото на двете деца.

През декември 2021 г. бащата завежда двете си дъщери – на 13- и на 17-годишна възраст – да бъдат ваксинирани. Той е убеден в ползата на ваксините, приоритет за семейството му е да получат сертификат, защото на двете момичета им предстоят пътувания, както и за да могат да ходят на училище, без да бъдат тествани всеки ден.

Те отиват в болницата на Министерството на вътрешните работи, тъй като тя е най-близка до дома им. Лекарят го пита каква ваксина предпочитат, като обяснява, че Янсен е с една доза, другите ваксини изискват две дози. Бащата избира варианта с Янсен.

При опит за издаване на сертификат след поставянето на ваксината обаче лекарят установява, че ваксината на Янсен не може да се поставя на деца. За да прикрие грешката си записва в регистъра, че са ваксинирани с първа доза от ваксината на Пфайзер.

Грешката означава, че децата не могат да получат втора доза от ваксината на Пфайзер, защото те вече имат пълен ваксинационен курс и към този момент е забранено смесването на ваксините на Янсен и Пфайзер. Следва проверка от здравна инспекция, която изтрива от регистъра грешно въведената информация, но двете деца продължават да фигурират в системата като неваксинирани, защото софтуерът не позволява издаването на сертификат за деца, ваксинирани с ваксината на Янсен.

Здравното министерство също отказва да реши проблема и така се стига до делото. Българският съд осъжда държавата, че е ограничила правата на момичетата на свободно движение и семеен живот.

Твърденията (на МЗ), че ищците следва да се считат за неимунизирани лица е и житейски, и правно неиздържано. На тях им е поставена пълна доза за възрастен човек, поради което, за дълъг период не може да им бъде поставяна друга одобрена за възрастта им ваксина, но при така стеклите се обстоятелства на тях им е било препятствано и правото на свободно движение“, се казва в съдебното решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    11
    до 10
    Аз казвам, че са поставени 20 милиарда ваксини... Числа, които се казват за пропаганда.
  • -6
    10
    прости господи
    А неваксинирани няма нито един умрял в къщи от инфаркт, инсулт, тромбози и тем подобни?!? Поставени са над 10 милиарда ваксини по света, досега светът да се е свършил и да сте останали само вие, неваксинираните!
  • 17
    9
    До 7:
    Замисляш ли се – как пък никой болен от ковид не умря ВКЪЩИ, а всичките се споминаха В БОЛНИЦА, след стриктното спазване на „протокола“ за „лечение“? Докато „ваксинираните“ с ония mRNA мъзгочи опънаха жартиерите у дома, кой от инсулт, кой от инфаркт, кой само от тромбози? И ... ПОМИСЛИ, преди да си отговориш!
  • 9
    8
    Данчо-ментата и компания
    Не вярваме на вашите лъжи, дезинформация и медийни манипулации. Точно онези с ваксините и бустерите умряха и продължават да умират внезапно. Аз два пъти карах ковид, излекувах се с домашно лечение и нищо ми няма, обаче една позната, без да е карала ковид отиде да и бият ваксина, първо получи тромбоза на ръката, после получи инсулт и накрая загина... Живееше близо до дома... Така че спрете да ни залъгвате - не щем да си бием вашите отровни ваксини!
  • -11
    7
    справедлив
    Защо за пореден път се делим. Нима забравихме ужаса, който беше. Дойде изненадващо за всички и в огромни размери и невероятна, безмилостна сила. Цели градове, области и държави бяха затворени. Медицината и науката спешно търсеше изход. Някои "капацитети" ще кажат, че е било обикновен грип. Да, ама от този "грип" починаха минимум 20 мои приятели и познати. На мой добър приятел, в рамките на седмица, починаха в ръцете му и майка му и баща му. За него ударът беше тежък. Глупости пише оня "специалист", че ваксината не помагала. В моето семейство всички бяхме ваксинирани с три дози. Вярно е, преболедувахме го, но леко. Без никакви усложнения. Единственото тежко по време на болестта беше, че трябваше да спазваме карантина 10 дни или седмица. Нека не обиждаме останалите хора. Аз не обиждам, тези, които избраха да не се ваксинират. Стига да не заразят и уморят мои приятели и близки. Не искам и мен да ме обиждат, затова, че вярвам в науката, лекарите и медицината. Сега съм сигурен, че много от тези, които плюеха ваксините и агитираха срещу тях, сега първи ще заведат дела, че не са им осигурени ваксини. Нали става въпрос да се приберат пари и да осъдим държавата, т.е. да осъдим самите нас. Това имам да кажа
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари