Първа осъдителна присъда в Румъния след разследване на Европейската прокуратура

0
Осъденият е бизнесмен, признал се за виновен в злоупотреба с 3 милиона евро
Осъденият е бизнесмен, признал се за виновен в злоупотреба с 3 милиона евро Снимка: ThinkStock/Getty Images

Осъденият е бизнесмен, признал се за виновен в злоупотреба с 3 милиона евро

Съд в Букурещ осъди на три години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок румънски бизнесмен, който се е признал за виновен в злоупотреба с 3 милиона евро от бюджета на ЕС. Разследването е водено от делегираните прокурори на Европейската прокуратура в Букурещ, информира БНТ.

Румънският бизнесмен е получил между 2018 и 2020 година над 3 милиона евро от средства от ЕС по проект за създаването на център за научноизследователска дейност в областта на медицинското възстановяване и биореконструкцията. За да спечели търга за европроекта той е представил неверни декларации и документи. Румънският бизнесмен е действал със съучастник - представител на испанска фирма-подизпълнител, която е трябвало са снабди възстановителния център с оборудване и да извърши строителните работи.

Испанската фирма е била избрана незаконно, останалите участници в търга за подизпълнители са били фиктивни фирми, а испанската компания е представила неверни документи, показващи, че тя на условията за допустимост до търга.

Разследването на европейските прокурори в Румъния показва, че в случая има и пране на пари. След получаването на еврофондовете, румънската компания превежда парите по банкови сметки на испански компании. След това парите са прехвърлени към други компании, базирани в Кипър и Португалия и голяма част от тях в крайна сметка отново са пренасочени обратно към сметките на първоначалния бенефициент в Румъния, чрез издаване на фалшиви фактури.

Проведените разследвания на прокурорите са показали, че реалната покупна стойност на медицинско оборудване и продуктите, свързани с изпълнението на проекта, е приблизително четири пъти по-ниска от стойността, декларирана по проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Ако се класираме
    на второ място , пак е добре !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари