Пантеонът светва в зелено

2
Акцията е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи
Акцията е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи Снимка: Бонка Ангелова, Фейсбук

Акцията е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

Осем общини в България ще осветят днес фасадите на някои обществени сгради в зелено, в знак на солидарност с инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Националният дворец на културата ще бъде осветен от 19:15 до 20:15 ч.

В община Хасково в зелено ще бъде осветена Камбанарията, част от архитектурния ансамбъл на Монумента на Света Богородица с Младенеца, от 19:15 до 19:45 ч.

Община Кюстендил ще освети Общинския драматичен театър, Община Добрич - Диагностично-консултативния център I, община Бургас - УМБАЛ-Бургас. В Силистра ще бъде осветена сградата на общината, в Русе - Пантеонът, а във Велико Търново - крепостта „Царевец“.

По повод на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи днес футболните мачове от Първа професионална лига ще преминат под наслов „Да! За живот!“. В утрешния ден двубоите между ПФК „Славия“ и ПФК „Септември“ (17:30 ч.) и ПФК „Левски“ и ПФК „Ботев“-Пловдив (20:00 ч.) ще започнат с призив за съпричастност към благородната кауза.

От Министерството на здравеопазването информират, че един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси осем човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани. Донор може да бъде всяко лице в състояние на медицински установена мозъчна смърт, при което няма медицински контраиндикации като тежки инфекциозни и онкологични заболявания.

Органна трансплантация се извършва при невъзможни за лечение болести. Тя има характер на животоспасяващо лечение в случаи на сърдечно, белодробно и чернодробно заместване, или промяна на качеството на живот и лечение при бъбречно заместване, допълват от министерството.

До 16 октомври, като част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията (2019 г.-2023 г.), Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор" ще популяризират информация по темата, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, съобщиха от министерството.

У нас трансплантация на органи очакват 901 граждани - 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма очакват сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 наши сънародници очакват своята белодробна трансплантация. Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт.

По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са извършени 36 хиляди органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020 г. Това е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди граждани. През 2021 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    !@#$
    Нещо не разбрах. Какво общо има гробница с донорството?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари