Пандемията има и икономически плюсове освен минуси

0
"Тракия икономическа зона" и българската държава работят усилено за привличане на мегапроект
"Тракия икономическа зона" и българската държава работят усилено за привличане на мегапроект Снимка: Ройтерс

"Тракия икономическа зона" и българската държава работят усилено за привличане на мегапроект

Пандемията има икономически плюсове, освен минуси стана ясно от Стратегическия лидерски форум, съобщи Катя Стайкова, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

"Въз основа на сериозния опит, който придобихме покрай преговорите с автомобилния концерн "Фолксваген" и други големи инвеститори, можем да кажем, че екипът на "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ и българската държава работим усилено за привличане на мегапроект", обяви на вчерашния Стратегическия лидерски форум Владислав Кънчев, мениджър "Развитие на проекти" в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа, цитиран от БТА.

Шестото поредно издание на традиционното годишно събитие се проведе в София. Участниците са разисквали в пет тематични панела всички ключови аспекти: геополитика, икономика, наука и технологии, здраве и благополучие, лидерство и пътят на лидера.

Целта на форума е да даде ясна, практически ориентирана рамка на бизнес света в България, както и в глобален мащаб, отбелязвайки най-значимите и актуални процеси, иновации, събития и тенденции за периода 2021-2022 година. По време на Стратегическия лидерски форум се акцентира не само върху минусите, но върху позитивите от пандемична ситуация. Един от плюсовете е съкращаването на веригите за доставки. Владислав Кънчев отбеляза добрия български пример в тази сфера. В ТИЗ в скоро време ще отвори врати създаденият по време на пандемията първи и единствен засега в Европа завод за нитрилни ръкавици. Заводът е инвестиция на българската фирма PPS Manufacturing, която вече работи с научни институти за разработване на биоразградими ръкавици, чрез които да се допринася за опазването на околната среда.

Именно в насока опазване на околната среда и постигане на нулев въглероден отпечатък в индустрията е стратегията за развитие на ТИЗ, посочи още Кънчев. Създаден е "Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове", в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Пловдив, Хасково, Бургас, Габрово и Русе. Този пионерски и за Европа проект е силен аргумент при привличането на инвеститори, които искат да ползват зелена енергия за производството на продукти и стоки. ТИЗ предлага на предприемачите не само пътна и комунална инфраструктура, но и социална такава. Именно в ТИЗ са реализирани първи по рода си в страната обекти - обучителен и медицински център в индустриална зона. Предстои и изграждането на детска градина и общежития за работниците.

"Тракия икономическа зона" става "дом" на високотехнологичните производства с висока принадена стойност", е подчертал още в изказването си Владислав Кънчев. Той даде и пример със завода на "Одело", в който се произвеждат фарове за "Мерцедес-Бенц" и други световни брандове, а в българския развоен център се разработват автомобилни светлини. Международната компания изгражда и второ предприятие в ТИЗ.

Строежът на високотехнологичния завод на "Тюркоаз Текстайл" в зона Марица, част от ТИЗ, е в напреднала фаза и в скоро време фирмата ще бъде един от ключовите износители в нашата икономика. Българският клон на турската "Тюркоаз Текстайл" ще произвежда полиестерни и полипропиленови влакна с приложение в текстила, транспорта и конфекцията. Част от плана за развитие на компанията в ТИЗ е и откриването на иновационен център към фабриката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари