Пандемията доведе до най-мащабното затваряне на заводи след Втората световна война

0
Автопроизводители от двете страни на Атлантическия океан преустановяват производство заради коронавируса
Автопроизводители от двете страни на Атлантическия океан преустановяват производство заради коронавируса Снимка: БТА/АР

Икономическото влияние от разпространението на коронавируса се пренася от сектора на услугите към производството от двете страни на Атлантическия океан, довеждайки до синхронизирано забавяне, невиждано от 40-те години на миналия век насам, пише Bloomberg.

Автомобилните производители в САЩ и Европа затварят фабрики в отговор на кризата след индустриалния спад в Китай, който натежа на веригите на доставка по-рано тази година и подхрани очакванията, че рецесията наближава.

Ситуацията може да оправдае твърдението на американския лидер Доналд Тръмп от сряда, че той се е превърнал в “президент по време на война”, повеждайки борбата срещу “невидимия враг” - вирусът.

Индустриалната трансформация

Подобен ход за преоборудване и промяна на производството отразява индустриалната трансформация от 40-те години на миналия век, когато фабриките преминават от производство на потребителски стоки към такова на танкове и оръжия за нуждите на войната от двете страни на Атлантика.

Оттогава насам обаче експертите не могат да си спомнят подобно синхронизирано изключване на толкова огромни части от автомобилната индустрия. Прекъсванията на работите във фабриките в САЩ и Европа, които големите производители в сектора обявиха тази седмица, последваха подобни мерки в страни като Китай, Япония и Южна Корея.

Данни, публикувани в четвъртък, дадоха насоки за влошаването, което следва. Заявленията за безработица в САЩ се повишават от 70 хил. до 281 хил. през седмицата, приключила на 14 март, сочат данни на Министерството на труда.

Търговските войни

Прекъсването на дейността на фабриките сега идва след трудна 2019 г. за производителите по света. Много от тях бяха засегнати от търговската война на американския президент Доналд Тръмп, като митата натежаха на веригите на доставка и предизвикаха спад на бизнес инвестициите. Европейският индустриален гигант Германия беше на ръба на рецесията преди настъпването на кризата около коронавируса. Производството на американските компании се сви с 0.2% в края на 2019 г.

Пътят напред също не изглежда светъл. Китайското производство се сви с 15.7% през януари и февруари на годишна база. В резултат на това анализатори прогнозират азиатската страна да отбележи най-слабия си икономически растеж от 1976 г. насам - годината, в която почина Мао Дзъдун и Културната революция приключи.

В Германия автомобилните производители се очаква да прекратят производство за около 2 седмици, което ще доведе до значителни промени за служителите. Volkswagen, най-голямата индустриална компания в Европа, е работодател на около 475 хил. души на континента.

В САЩ прекъсванията на работата на автопроизводителите се пренесоха и извън Детройт, като Hyundai, Honda и Toyota също обявиха, че временно ще затворят фабриките си. Volkswagen вече преустанови работа в Чатануга, Тенеси.

Веригите на доставка

Кризата около коронавируса натежа и на веригите на доставка, които вече бяха засегнати от спирането на производството в Китай. Ford беше принудена да преустанови производство в Чикаго заради проблеми на доставчик, който спря работа заради служител, заразен с коронавирус. Във фабриката на Mercedes-Benz в Алабама мениджъри предупредиха, че прекъсването на работата в Европа може скоро да доведе до замразяване на производството и там заради липса на части.

GM, Ford и Fiat Chrysler обявиха, че ще преустановят дейност до края на март, за да дезинфекцират фабриките си и да се приспособят към спадовете на автомобилните пазари.

Автопроизводителите се опитват да постигнат компромис с профсъюзите, който ще им позволи да поддържат производствените линии, предприемайки мерки по отношение на дезинфекцията и осигуряването на достатъчно пространство между служителите. Това обаче става все по-трудно, тъй като случаи на заразени започват да се появават и сред работещите във фабриките им. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари