Отстраниха 100-килограмов тумор от яйчника на жена в Полша

1
24-годишната жена е тежала 182 килограма преди операцията, задъхвала се е и почти не е можела да върви
24-годишната жена е тежала 182 килограма преди операцията, задъхвала се е и почти не е можела да върви

24-годишната жена е тежала 182 килограма преди операцията, задъхвала се е и почти не е можела да върви

Екип от Университетската болница „Фредерик Шопен“ в Ржешов, Полша, отстранява тумор, тежащ 100 килограма, от левия яйчник на 24-годишна жена. Интервенцията е сложна и в нея участват голям брой лекари и сестри, сподели Framar.bg.

Операцията

Младата жена постъпва в Университетската болницата на 19 април 2023 г. Приемат я в отделението по гинекология, онкологична гинекология и акушерство. Установяват, че има тумор в корема.

Нямахме пълна яснота с какво точно си имаме работа“, казва ръководителят на отделението проф. Томаш Клуз. Причината затова е, че няма как да направят образни изследвания, защото жената не се побира в компютърния томограф. Не успяват и с ехографското изследване, защото трансдюсерът (специално устройство, с помощта на което ултразвуковите вълни се изпращат към вътрешността на тялото) не достига до другия край на кистата, тъй като тя е с диаметър около един метър.

Младата жена тежи 182 кг. При ръст от 158 см.

В следващите няколко дни медиците анализират задълбочено състоянието ѝ, обсъждат как ще премине операцията по отстраняването на кистата и провеждат консултации с анестезиолозите. Вземат решение да отстранят туморното образувание на 25 април 2023 г.

Първото, което екипът прави, е разрез на предната коремна стена, за да има достъп до коремната кухина. След това разрязват кистата, от която вадят близо 100 литра течност.

Веднага след това отстраняват кистата, яйчника и част от лявата маточна тръба.

Интервенцията приключва успешно.

Медиците споделят, че до момента не са попадали на подобен случай. Повечето от пациентките, които оперират в отделението, са с кисти между 20 и 30 сантиметра.

Никога преди не съм виждал тумор с такива размери“, казва проф. Томаш Клуз, който съветва жените да търсят лекарска помощ навреме.

Младата жена признава, че преди да постъпи в болницата се чувства много зле, почти не може да върви, задъхва се. Причината толкова късно да потърси лекарска помощ е страхът, който изпитва. След успешната операция по отстраняването на кистата се надява, че ще се възстанови и ще води нормален живот.

Отделението по акушерство и гинекология в Ржешов поема едни от най-тежките случаи, а в него се извършват трудни и животоспасяващи операции. Както подчертава директорът на Университетската болница д-р Януш Лавински това е възможно благодарение на екипа, в който работят професионалисти с опит и квалификация, но и на високоспециализираната техника.

За проф. Томаш Клуз

Проф. Томаш Клуз е специалист по гинекология, онкологична гинекология и акушерство. Специализирал е в Германия, Швейцария, Италия, Франция, Дания. Автор е на над 90 публикации. Особен интерес за проф. Клуз представляват хирургичната и онкологичната гинекология. Ръководител е на изследователския проект „Генетичен скринингов тест за жени, изложени на риск от развитие на рак на яйчниците в района на Подкарпатието.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари