Бургаски лекари спасиха жена с огромни тумори в корема

3
Жената разказва за кошмара, през който е минала
Жената разказва за кошмара, през който е минала

64-годишна бургазлийка се е разминала на косъм от смъртта след онкозаболяване на яйчниците.

Жената, която пожела да остане анонимна, разкри подробности около ужасяващото си преживяване, пише Черноморски фар.

Екип от специалисти в „Комплексен онкологичен център – Бургас“, воден от д-р Павел Добрев, успява да я спаси след сложна операция. Двете туморни образувания, намиращи се в малкия таз, издули толкова корема й, че приличала на бременна в деветия месец. Около 50 сантиметра общо са били големи двата тумора, обясни д-р Добрев.

Всичко започна през пролетта, когато имах проблеми с изхождането. Дъщеря ми ми каза да си купя шоколадчета, за да мога да ходя. Купуваше ми и едни капки. В началото всичко беше нормално, успявах да ходя по нужда с помощните средства. Вече юли месец коремът ми взе много да се надува. Отидох при моята лична лекарка и й казах, че имам проблеми и че червата ми издават звуци. Тя веднага отсече и каза: „Това е колит“. Изписа ми пробиотик и един сироп. Взех да пия лекарствата, но не ми помагаха. Моята дъщеря беше много настоятелна да отида на видеозон и да ме видят. Тя обаче помислила, че трябва да отида на гастроентеролог и ми записала час за него. Отидох, чаках си реда, но в последните минути ме насочиха за видеозон. Една много мила лекарка като ме видя се шашна. След като ми направиха ехографията, ме насочиха към гинеколог. Записах си час за д-р Нина Добрева“, разказва пациентката.

След това тя взима направление от личния лекар, за да може да мине през скенер на малкия таз.

Същевременно получих някакво жълто течение. Д-р Добрева ми назначи изследване на кръвта и скенер и каза, че това само оперативно може да се махне. Тогава тя ме изпрати при д-р Добрев. Той се обади на негов колега за консултация и насрочихме операцията за 29 август. Нея почти не я усетих. Четири дни бях в „Реанимация“, в добро състояние. Не чувствах нито болка, бях само на вода. Много добри грижи от страна на екипа – лекари, сестри и санитари. След четвъртия ден ме преместиха в отделението по „Онкогинекология“. Даваха ми добавка, която се дава на пациенти след тежки операции, тя е богата на хранителни вещества и помага за бързото възстановяване. Имах повръщане на първия ден. Биеха ми и инжекции за разреждане на кръвта. Трябваше да получа и газове, но аз не получавах. Слагаха ми 3-4 пъти газова тръба, а на втория ден 6 пъти. Тази вечер пак повръщах. Постепенно обаче взеха да ме захранват с пасирани супи, кремчета, сокове. Получих и газове и взех да си ходя нормално по нужда“, обяснява жената, която бе на посещение в отделението, за да й премахнат конците.

Сега тя обяснява, че се чувства добре за възрастта си, а е влязла в болницата с мисълта, че ще умре. Благодари на дъщеря си, която била упорита за това да се прегледа.

„Влязох с мисли да умирам. Това нещо имам чувството, че направо ме ядеше – ръцете ми, краката ми, гърдите ми, всичко слабееше. А в същото време то растеше. Бях си казала, че и моят ред е дошъл, след като всички мои близки роднини са починали. Вдовица съм. Майка ми почина на 42 от рак и мисля, че може и да е наследствено“, споделя бургазлийката.

Д-р Добрев потвърждава, че пациентката е била на прага да изгуби тотално волята си за живот.

Тя дойде с мисълта, че ще загине и е много трудно да убедиш един такъв пациент, че трябва да се бори. При първия ни контакт с нея, видяхме една много голяма формация. Предоперативно я пратихме на скенер, което е задължително. Резултатът ни показа две формации в малкия таз. Те бяха с размери 24 на 21 на 18 сантиметра едната формация, другата  17 на 8 на 5 сантиметра. Общо взето, като направим сбор, излиза над 50 сантиметра. Направихме консултация с хирург – д-р Павел Хрусанов, който каза, че трябва да се оперира и да се направи смесен екип – ние като акушер-гинеколози и те като хирурзи. И беше прав. По време на операцията видяхме, че тази формация притиска дебелото черво с тънкочревни бримки и беше ангажирало част от тънките черва. При това притискане, ако се бяхме забавили със седмица, щеше да се стигне до непроходимост на червата и от там следва летален изход за пациента. Съответно бързата ни намеса доведе до там, че да има добър изход. Формацията стигаше до ребрената дъга и притискаше диафрагмата“, обясни операцията и случая на пациентката той.

Д-р Добрев държеше да изкаже благодарността си и на екипа анестезиолози и реаниматори в лицето на д-р Анита Маринова, началник на отделение „Анестезиология“ към КОЦ-Бургас.

Направиха една перфектна анестезия, показателите на пациентката останаха стабилни. Благодаря и на д-р Хрусанов, който спомогна да махнем туморната формация, заедно с 10 сантиметра от тънкото черво, което беше засегнато от тумора. С д-р Миринчев и д-р Добрева отстранихме матката. Двете формации всъщност са малигнени яйчникови формации. Предстои й едно химиотерапевтично лечение, което ще стопира развитието на този тумор“, каза още специалистът.

Според него точно екипната работа в КОЦ - Бургас дава добрите резултати.

Ние диагностицираме пациента, подготвяме го предоперативно, след това го оперираме и след това колегите химио- и лъчетерапевти го поемат. С нея, живот и здраве, след като проведе терапията, ще се наблюдаваме цял живот. Така е с такива пациенти, оставаме си приятели завинаги“, каза с усмивка д-р Добрев.

Не на последно място той призовава дамите над 40-годишна възраст поне през 6 месеца да ходят на гинеколог.

Тя най-вероятно е имала проблем отпреди това. Може би, ако беше дошла една идея по-рано, туморът нямаше да е толкова напреднал. При нея може би има и фамилна обремененост и тогава профилактиката трябва да е на по-високо ниво. Като цяло трябва да има време за такива работи човек. Ходим на фризьори и маникюристи всеки месец, а за гинеколога време нямаме. Понякога просто става късно и ние, лекарите, се чудим какво да правим“, уточни той.

Шефът на КОЦ-Бургас - проф. д-р Христо Бозов, също е доволен от постигнатия резултат. Той поздрави екипа, който е извършил операцията, а за д-р Добрев се изказа ласкаво. Бозов добави, че именно в Бургас за пръв път в страната се създават специализирани екипи, които ще работят по отношение на определена локализация на онкологичните заболявания и ще обхващат всичко от началото, т.е. от диагностиката до края на лечението на пациентите.

В тези екипи ще се включват и специалисти по образна диагностика и нуклеарна медицина, за да може да се извършва една добра профилактика. Този екип ще бъде представен на 2-ри октомври от 19 часа в зала „Георги Баев“ в Морското казино, където ще имаме събитие, свързано с лечението на рак на гърдата“, поясни Бозов.

А след като среща смъртта в лицето, 64-годишната бургазлийка иска повече от всичко да живее.

Сега вече искам да живея. Да си гледам внука и дъщерята“, споделя тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари