Отмениха разпоредби на Наредба за управление на отпадъците на Община Бяла

0
Решението на съда е влязло в сила
Решението на съда е влязло в сила

По протест на Окръжна прокуратура – Русе, Административен съд - Русе отмени разпоредби на Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Бяла, област Русе, приета с решение на Общински съвет- Бяла.

Съдът отмени атакуваните от прокуратурата разпоредби на чл. 17, ал.2,т.1-5,ал.3, ал.4 и ал.5, чл.66, ал.7 от наредбата, относими към събиране и транспортиране на отпадъци. Обяви за нищожни разпоредбите, намиращи се в глава осма „Административно-наказателни разпоредби“ – чл.83, ал.2,пр.1 и ал. 3, пр.1 от наредбата.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че оспорените норми на Наредбата в частта относно „...събиране, транспортиране....“ следва да се отменят, като противоречащи на нормативен акт от по-висока степен – Закона за управление на отпадъците и Наредба за управление на строителните отпадъци и за възлагане на рециклирани строителни материали.

Недопустимо е с Наредба на общински съвет да се уреждат обществени отношения, регламентирани с нормативни актове от по-висока степен, за регламентирането на които не е налице законова делегация на общински съвет. Липсата на законово определена компетентност за издаването на даден административен акт прави същия нищожен, предвид което следва да се прогласи нищожността на разпоредбата на чл.83, ал.2,пр.1 и ал. 3, пр.1 от Наредбата.

Решението на съда е влязло в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари