Административен съд - Русе обяви за нищожни текстове от Наредба 18 на Общинския съвет

2
Делото е образувано по жалба на адв. А. Желязков, който оспори текстове от Наредбата, свързани с налагането на глоби до 50 лева от длъжностни лица
Делото е образувано по жалба на адв. А. Желязков, който оспори текстове от Наредбата, свързани с налагането на глоби до 50 лева от длъжностни лица Снимка: БГНЕС

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд

С решение от 07.10.2022 г., постановено по адм. дело №223/2022 г. Административен съд – Русе обяви нищожността на чл. 33, ал. 2 от Наредба № 18 на Общински съвет – Русе, която регламентира обществения ред при ползване на превозни средства на територията на община Русе.

Делото бе образувано по жалба на адвoкат Андрей Желязков, който оспори текстове от Наредбата, свързани с налагането на глоби до 50 лв. от длъжностни лица – актосъставители, назначени от кмета на общината или директора на ОД на МВР – Русе. Процесните норми бяха оспорени като незаконосъобразни, приети в противоречие с административнопроизводствените правила и материалния закон.

След като обсъди становищата на страните и доказателствата по делото и направи проверка на законосъобразността на обжалвания подзаконов нормативен акт и на посочените в жалбата основания, съдът установи, че разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от Наредбата предвижда налагане на глоби с фиш за маловажни нарушения, установени при извършването им. Според съда Общинският съвет няма нормотворческа компетентност да регламентира налагането на такъв вид наказания, чийто санкции са установени в закон или указ (чл. 39, ал. 2, изр. 1 ЗАНН).

В мотивите си съдът сочи, че Наредбата противоречи и на чл. 22, ал. 5 ЗМСМА, тъй като допуска актосъставители да бъдат длъжностни лица, чийто кръг не е нормативно ограничен, а се определят от конкретни контролни органи, чрез посочени от тях лица.

В тази връзка съдът намира, че допуснатите противоречия със законовите норми водят до порочност на атакуваните текстове от наредбата и следва да бъдат обявени за нищожни, респективно за незаконосъобразни.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.

Съдебният акт е публикуван в интернет страницата на Административен съдРусе и е на адрес: http://delo.admcourt-ruse.com/s/0061d822/22391422.htm

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    чичо Пепо
    Не, не означава. Означава единствено, че няма да ти съставят акт цървулите от общината, а служител на МВР/КАТ. Снимка ще има, така че няма мърдане. Ще назначат още 10 калпака в МВР и ще ги зачислят към паяка. И към Отегчения глупак. Фишовете не падат в съда, защото са необжалваеми. В Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) не е предвидена процедура за обжалване на фишове. Начинът е да не подпишеш фиша и да ти бъде съставен акт. Него можеш да обжалваш, фиша, не. Така че, не си фантазирай, а прочети закона.
  • 5
    3
    Любезна
    Означава ли това, че репатрирането с паяка на общината, поставянето на скоба и глоба от служителите на звено КОРС, са незаконни?
  • 6
    2
    Ами, сега?
    Сега ще трябва Общината да върне парите от глобите на пострадалите граждани от незаконосъобразните действия на общинските служители!
  • 3
    1
    Отегчен
    Сигурно минаха 5 години. На тия фишовете им падат в съда като гнили сливи. През месец ми бяха направили два фиша. Отмениха се и на двете инстанции. Адвоката доволен, аз също. Като ги видя да се въртят около колата ми с едни фотоапаратчета само се подсмихвам. Преди седмица, един бидоноподобен ми снима пак колата около МБАЛ Канев. И какво?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари