Откриване на Международното Дунавско винарско изложение в Русе

0

Днес, кметът на Община Русе Пламен Стоилов присъства на откриването на третото издание на Международното Дунавско винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016 във фоайето на Доходно здание.

Изложението е обвързано с отбелязването на Международния ден на река Дунав (29 юни) и има за цел да популяризира винения туризъм в Дунавския регион като източник на нови възможности за местно развитие.

Кметът Стоилов сподели: “Щастлив съм, че днес за трети пореден път присъстваме на Дунавско винарско изложение. Това е един уникален бранд, който е значим за туристическия бизнес, а нашият град има специално запазено място в тази ниша.”

На събитието присъстваха още зам.-кметът  по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, както и организаторът Станимир Стоянов - председател на Съюза на енолозите в България, който разкри, че за първи път ще бъдат дегустирани вина от Молдова, а най-добрите сред всички предстои да бъдат отличени след дегустацията.

Аделина и Мадлен от вокална група „Приста“ със своите изпълнения се погрижиха за доброто настроение на всички присъстващи.

До сега „BLUE & WINE EXPO“ е било реализирано в рамките на международен проект „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното – RER–DWR II”, финансиран по Програма „Подкрепа за подобряване и насърчаване на устойчиви транснационални тематични туристически продукти“ на Главна дирекция „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия, по който Община Русе беше партньор.

Тази година изложението се организира от Дунавския компетентен център със седалище в Белград (Сърбия) и е подкрепено от Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Събитието събра винопроизводители от четири крайдунавски държави – Сърбия, Хърватия, България и Румъния. В рамките на изложението се дава възможност да популяризирани потенциалът, произтичащ от сертифицирането на „Пътят на римските императори и Дунавския път на виното“ като културен маршрут на Съвета на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари