Виненото изложение в Русе

0
12 международни винарни участваха в третото по ред дунавско винарско изложение
12 международни винарни участваха в третото по ред дунавско винарско изложение Видео: БНТ

12 производители на вино от България, Румъния, Сърбия и Хърватия участваха в третото по ред дунавско винарско изложение в Русе.

Целта му е да популяризира винения туризъм, който според собствениците на изби тепърва ще се развива, като възможност за отдих и почивка.

20 древни римски обекта и 12 винарски района от четирите държави по поречието на Дунав са включени в сертифицирания културен маршрут на Съвета на Европа – „По пътя на римските императори и по пътя на виното”. Венцислав Влахов работи в изба във Велико Търново. Казва, че в България винения туризъм все още не е на необходимото ниво.

Венцислав Влахов: “Туристът, като посети даден град, иска да види забележителностите, ако има крепост или забележителност ще е добре да види и какви местни вина се правят в този регион.

Стефания Коста от Румъния споделя, че и там сега правят първите стъпки.

Стефания Коста: „Мисля, че е важно за всеки производител на вино, защото виното е култура. Ние трябва да направим така, че да накараме туристите да се върнат към нашите изби.”

Според председателя на Съюза на енолозите Станимир Стоянов, качеството на българското вино не отстъпва пред това, произведено в Румъния, Сърбия и Хърватия. А качеството на напитката от реколта 2016-та ще бъде добро, въпреки климатичните особености.

Станимир Стоянов – председател на съюза на енолозите в България: „За момента като старт на годината не мога да кажа, че беше добра за нас, заради валежите и падналите градушки, надявам се втората половина на годината да е по-добра за нас и да имаме късмет с добре узрели гроздя.

Станимир Стоянов казва, че за да се привлекат повече туристи, освен хубаво вино, трябва да има и инфраструктура, хотели и ресторанти, и винените маршрути да бъдат обозначени, както е в други страни.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари