Откриха център за конструиране на дронове в ПМГ "Баба Тонка"

0

Модерен Център за конструиране на мултироторни летящи системи (дронове) беше официално открит днес  в Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“-Русе.

Гости на събитието бяха Наталия Кръстева – зам.-кмет на община Русе и председател на Училищното настоятелство, Димитър Райнов – началник на Регионално управление на образованието-Русе, проф. д-р Диана Антонова – зам.-ректор на РУ „Ангел Кънчев”, Елена Минкова – изп.директор на Общинската фондация „Русе – град на свободния дух”, Маринела Колева - председател на УС на Фондация „Еконт” и др.

Центърът ще свърже учебния процес и извънкласната дейност в гимназията с най-новите компютърни технологии. Той е финансиран с бюджет от 17 100 лева, осигурени от Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Фондация „Еконт”, Училищното настоятелство към МГ „Баба Тонка“ и Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе. Проектът се осъществява с подкрепата на РУ „А. Кънчев“, факултет „Електротехника, електроника и автоматика“.

 Целите на проекта са:

- повишаване на познавателния интерес към информатиката, информационните технологии и физиката;

- свързване на теоретичните знания с практическото им приложение;

- организиране на висококачествена експериментална работа в часовете за практически упражнения по информатика и информационни технологии;

- създаване на екип от изявени ученици за научно-изследователска дейност;

- запознаване с различните области на приложение на мултироторните летящи системи и ползите от тях в съвременните условия на живот.

Директорът на гимназията Митко Кунчев отправи благодарност към всички институции и организации, които са подали ръка за реализирането на проекта. Той сподели надеждата, че Центърът ще се превърне в част от учебния процес по информационни технологии.

Проектът беше представен от Силвия Йорданова – ст.учител по информатика и информационни технологии. Тя подчерта, че Центърът разполага с най-модерната към момента техника. През следващата учебна година ще се използва за извънкласна дейност. Идеята е обучението в Центъра да се прилага в новия профил в гимназията „Софтуерни и хардуерни науки” от учебната 2018/19 г.

Доц. д-р Георги Христов от катедра „Телекомуникации” на РУ „Ангел Кънчев” подчерта, че новооткритият център е едно естествено продължение на досегашното сътрудничество между ПМГ „Баба Тонка” и Русенския университет. Той предстви възможностите за творчество на учениците и за бъдеща съвместна работа.

Наталия Кръстева поднесе поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов. Приветствия към присъстващите на откриването отправиха и Елена Минкова, проф. д-р Диана Антонова и Димитър Райнов.

Бяха направени и демонстрации с новото оборудване от ученици. Амбицията на ръководството на училището е да създаде и цифрова лаборатория в гимназията. В нея учениците ще се обучават да програмират виртуална реалност.

За любителите на детайлите:

Част от оборудването на Центъра:

  • Phantom 4 Pro+ (1 бр.) – безпилотна летателна платформа, оборудвана с прецизни сензори за определяне на положението на дрона в пространството и иновативен алгоритъм за избягване на препятствия. Тези характеристики на дрона позволяват на оператора да програмира сложни мисии, които могат да бъдат изпълнени абсолютно автономно. За гарантиране на сигурността на полета, управлението се осъществява с използване на няколко нелицензирани честотни обхвата, което гарантира пълен обхват на управлението до няколко километра.
  • Quanum nova-pro-main (2 бр.) – модулни платформи, които използват софтуер с отворен код и позволяват на учениците да персонализират дрона и да го адаптират за изпълнение на мисии посредством дописване на код или добавяне на нови алгоритми към неговия софтуер, а така също и модификация на физическо ниво чрез  свързване на различни сензори;
  • Хардуерни платформи за проектиране и конфигуриране на БЛА (безпилотен летателен апарат) - 2 бр. – Пълен набор от хардуерни компоненти за асемблиране на безпилотна летателна система с възможност за комплексно наблюдение на телеметричната информация и получаване на видео поток в реално време от оператора на платформата. Всички компоненти са произведени от висококачествени материали и дават възможност на учениците да се запознаят в детайли с всеки един компонент от конструкцията на БЛА.;
  • Samsung Galaxy Tab2 (1 бр.) –  терминал за управление и визуализация на телеметричните данни;
  • Blade Glimpse (1 бр.) – малък безпилотен летателен апарат, оборудван с FPV HD камера.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари