Oткриха тазгодишната Панорама на средното образование в Русе

1
Училищата в Русе и региона не само запазват високите си стандартни, но и надграждат потенциала си
Училищата в Русе и региона не само запазват високите си стандартни, но и надграждат потенциала си Снимка: Областна администрация - Русе

Училищата в Русе и региона не само запазват високите си стандартни, но и надграждат потенциала си

Областният управител Анатоли Станев, заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева откриха тазгодишната Панорама на средното образование, съобщава пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Общо 18 училища – всички професионални и профилирани гимназии, както и по-голямата част от средните училища в града участват в инициативата. В рамките на следващите три дни до понеделник те ще имат възможността да представят постиженията на своите ученици, както и специалностите, които предлагат през следващата учебна година. Още при откриването на събитието интерес към него проявиха стотици ученици и техните родители. Припомняме, че и през учебната 2022/2023 година отново превес ще бъде даден на професионалното образование. Близо 63% или 42 паралелки от общо 67 ще бъдат с такава насоченост. 9 от тях ще са дуални, като предстои разкриването на една напълно нова. Става дума за специалността „Локомотиви и вагони“, като в нея ще се обучават бъдещи техници по железопътната техника. Завършилите ще получат и правоспособност за машинисти. Останалите 25 паралелки са профилирани.

В приветствието си към присъстващите областният управител Анатоли Станев подчерта значението на средното образование, отбелязвайки, че то е сред най-съществените пътища за формирането на младите хора. „Щастлив съм, че през годините училищата в Русе и региона не само запазват високите си стандартни, но и надграждат потенциала си“, каза още той. „Русенските деца са знаещи, можещи и изключително талантливи и във ваше лице те намират в обучението не само знание, но и призвание и поставят начало на своите успешни бъдещи кариери. Прекрачвайки прага на вашите учебни заведения, нашите деца ви се доверяват да ги научите как самоуверено и непоколебимо да извървят пътя към успеха“, допълни Станев.

От своя страна заместник-кметът Недев за пореден път подчерта, че Русе има нужда от млади и талантливи хора, споменавайки, че градът продължава да бъде притегателен център за нови инвестиции. Той пожела на учениците още много успехи и правилна професионална ориентация.

Началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева беше категорична, че постиженията на учениците, учителите и директорите са гаранция за качествено образование. Тя благодари на ръководството на Областната и Общинската управа, че дават възможност пред обществеността на Русе да бъдат изявени постиженията на средното образование. „Вярвам, че кандидат-гимназисти ще направят своя най-добър избор, защото той ще ги изгради като бъдещи професионалисти“, каза още тя.

Събитието, което се провежда за пета поредна година, включваше и богата културна програма – както народни песни и танци, така и модерни такива – най-вече от сферата на поп музиката и естрадата. Интерес предизвика и демонстрацията на клуба по джудо „Кано“, който се помещава в сградата на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Организаторите бяха предвидили дори китайски народни танци, както и участие на момичетата от мажоретен състав „Екстрийм“ към Общинския младежки дом.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    гражданин
    Като видя тези три лица и картината на многострадалното образование е напълно ясна.И тримата пишат овца с "ф" и куче с "Е-двойно".Бог да пази децата,които тези тримата ,а и други искат да обърнат в аргати на пишман бизнесмените!
  • 7
    2
    Учудващо
    Заместник-кмет по комунални дейности и панорама на средното образование - нещо нещата не съвпадат?! Ако за кмета на Русе средното образование е вид комунална дейност, то е ясно докъде е докарано положението. Остана малко време за търпение, но какво ли предстои да видят очите и чуят ушите.
  • 10
    1
    русенец
    Дибелата, грозна и некадърна Роска пак разваля пейзажа! То всичките МВРО кадри са такива де, ама кога ще ги изринем? Цяла България ни е смее, че сме уж "интелигентни", а сме подлоги на БКП, ОПГ ГРОБ и ИТН! Срам, русенци!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари