Ръст на върнатите ученици в класните стаи в Русенско

0
РУО - Русе отчете 14% ръст спрямо предходната учебна година
РУО - Русе отчете 14% ръст спрямо предходната учебна година

РУО - Русе отчете 14% ръст спрямо предходната учебна година

Над 14% ръст на върнатите деца и ученици в класните стаи в Русенско от началото на учебната годината досега спрямо същия период през 2021/2022 г. отчитат от Регионалното управление на образованието /РУО/. Данните станаха ясни по време на среща между областния управител Анатоли Станев и началника на РУО д-р Росица Георгиева.

Това се дължи на отличната координация на всички участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, пишат от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

В него са ангажирани 31 екипа, в които са включени близо 400 души. Те са издирвали отпадналите ученици, а със семействата им са работили педагози и социални работници. От октомври миналата година 64 деца и ученици са записани в детска градина или училище в региона благодарение на съвместните екипи. За сравнение през предходната учебна година те са били 56. Още преди началото на учебната година Станев обяви дейностите по Механизма за обхват сред основните приоритети на регионално ниво в сферата на образованието. По думите му трябва да се полагат всички грижи и усилия, за да могат повече деца да бъдат включени в образователната система и така те да избегнат маргинализацията. „Областната администрация продължава активно да изпълнява своите ангажименти и да подпомага по всякакъв начин работата на другите институции по Механизма“, коментира още областният управител. Той изрази благодарност на всяка от институциите, с които работи и открои водещата роля на РУО в процеса. Припомняме, че в процеса участват представители на местната власт, Регионалното управление на образованието, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Областната дирекция на МВР, както и на училищата и детските градини.

Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от образователната система е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството. Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от училище. Статистиката сочи още, че от октомври 2022-ра насам 222 деца и ученици са се преместили да живеят със семействата си в чужбина. През учебната 2021/2022 г. техният брой е бил около 200.

Сред положителните тенденции е, че за последните пет години делът на необхванатите в образователните институции деца и ученици в областта е намалял с около 15%. Сега те са малко над 50. Припомняме, че в страната задължителното образование е до 16-годишна възраст и затова в обхвата на системата не влизат учениците от 11-и и 12-и клас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Бето
    При 800 родени деца в Русе, първолаците дали ще стигнат барем 500 при такава емиграция, маргинализация и циганизация?
  • 3
    2
    Бибка
    А какъв е прирастът на каката от РУО, изразен в килограми, защото храната е обилна.
  • 4
    1
    Пенсионер
    След 140 000 мързеливи младежи, идва поколението от тотални нещастници, родени от първите 140 000.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари