Откриха нова мутация на британския щам, застрашава ефективността на ваксините

1
В 11 от 214 159 проби са открити някои тревожни генетични промени, вече забелязани и във вариантите на COVID-19 в Бразилия и Южна Африка
В 11 от 214 159 проби са открити някои тревожни генетични промени, вече забелязани и във вариантите на COVID-19 в Бразилия и Южна Африка

Британският щам на коронавируса е мутирал отново, което буди тревога сред властите в Лондон, че може да намали ефекта от ваксините

В 11 от 214 159 проби са открити някои тревожни генетични промени, вече забелязани и във вариантите на COVID-19 в Бразилия и Южна Африка. Смята се, че те могат да се противопоставят на имунитет от предишни инфекции, пише 24 часа.

Експертът по вирусите от университета в Лестър Джулиан Танг определи пред Би Би Си откритието като тревожно развитие, макар и не съвсем неочаквано. Той подчерта, че е важно хората да следват правилата за социална дистанция, за да се предотвратят възможностите вирусът да мутира допълнително, тъй като има опасност да продължи да еволюира и да създава огнища от нови варианти.

Тревожната новина идва само ден след като властите признаха, че са открили във Великобритания редица случаи на южноафриканския щам, и започнаха спешно тестване на 80 хиляди души на 8 места в страната. Целта е да се ограничи разпространението му навреме, докато се правят проучвания дали е устойчив на прилаганите ваксини. Живеещите в тези райони бяха призовани да останат по домовете си и да чакат да им бъде доставен тест.

Междувременно 140 лични лекари настояха хремата, възпаленото гърло и главоболието да бъдат включени в списъка със симптоми на коронавируса, при които пациентите се тестват, тъй като са установили, че те са много по-често срещани напоследък в сравнение с висока температура, кашлица и загуба на обоняние, които бяха характерни за първоначалния вариант на COVID-19.

Междувременно на 100 години почина капитан Том Мур, който събра 33 милиони лири за благотворителност с разходки в градината си. Ветеранът герой беше повален от коронавируса.

Сред първите заболели от него преди година бе и актрисата с български корени Рита Уилсън. Тя се зарази заедно със съпруга си Том Ханкс миналия март в Австралия. Направен преди 2 седмици тест обаче показал, че Рита вече е изгубила антителата срещу коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук