Откриха най-старото споменаване на Христос

0
Мозайката се намира на територията на затвора Мегидо в Израел
Мозайката се намира на територията на затвора Мегидо в Израел Снимка: Vesafis Tzferris / СС BY-SA 4.0

Археолозите в Израел са повдигнали въпроса да бъде преместена част от територията на затвора Мегидо в Израел, за да бъде даден достъп до уникален обект на изследователите и обществеността.

По-рано, при археологически проучвания, там е открита древна мозайка с най-ранното споменаване на Исус Христос, съобщи Actualno.com 

Според Times of Israel мозайката е забелязана за първи път от археолозите по време на проучвания през 2004-2008 г.

Работата се усложнява от факта, че мозайката се намира на територията на затвора Мегидо. Археолозите изследвали обекта във връзка с плановете за разширяване на тази поправителна институция. Сега обаче учените са повдигнали въпроса за промяна на границите на затвора. Според тях затворът трябва да бъде преместен, а мозайката да бъде превърната в обект, достъпен за туристи.

Мозайката съдържа надписи, чието дешифриране е довело до сензационни резултати. Три текста на гръцки едновременно споменават името на Исус Христос, който се нарича Бог. Мозайката датира от трети век след Христа. Това означава, че съдържа най-ранното споменаване на Исус Христос като Бог, откривано някога на територията на Израел.

В момента с мозайката работят реставратори от израелското Управление за антики. Учените смятат, че мозайката може да е била част от религиозна сграда от трети или четвърти век след Христа. Може би е била една от най-ранните християнски църкви.

Затвора Мегидо се намира до древния град Мегидо (Тел Мегидо) в северната част на днешен Израел (след много транскрипции познат днес като Армагедон), който е бил разположен на главния търговски път между Дамаск и Египет и през 50-вековната си история многократно е сриван от завоеватели и природни бедствия.

Тук са открити находки от неолита (IX–V хилядолетие пр.н.е.) до края на персийската епоха (IV век пр.н.е.). Многократните земетресения, засегнали Мегидо, може да са вдъхновили видението за разрушителен Апокалипсис в откровение на Йоан от Новия завет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари