Откриха ген, който води до тежко боледуване от коронавирус

0
Изследователите от Медицинския университет в Бялисток са установили, че въпросният ген е четвъртият най-важен фактор след възраст, пол и тегло, определящ колко сериозно човек ще пострада от коронавирус
Изследователите от Медицинския университет в Бялисток са установили, че въпросният ген е четвъртият най-важен фактор след възраст, пол и тегло, определящ колко сериозно човек ще пострада от коронавирус

Полски учени са открили ген, който според тях удвоява риска от тежко протичане на COVID-19, предаде Ройтерс

 Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на лекарите да идентифицират хората, които са най-застрашени от заболяването, пише 24 часа.

С колебливото отношение към ваксините - основен фактор зад високата смъртност от коронавирус в Централна и Източна Европа, изследователите се надяват, че идентифицирането на тези, които са изложени на най-висок риск, ще ги окуражи да се ваксинират и ще им осигури достъп до повече възможности за лечение в случай на зараза.

"След повече от година и половина работа беше възможно да идентифицираме ген, отговорен за предразположението към по-тежко заболяване от коронавирус", каза министърът на здравеопазването Адам Неджелски. "Това означава, че в бъдеще ще можем да идентифицираме хора, предразположени да пострадат по-сериозно от COVID-19", допълни той.

Изследователите от Медицинския университет в Бялисток са установили, че въпросният ген е четвъртият най-важен фактор след възраст, пол и тегло, определящ колко сериозно човек ще пострада от коронавирус. Генът присъства в около 14 процента от населението на Полша в сравнение с 8 - 9 процента за Европа като цяло и 27 процента в Индия, отбелязва Марчин Монюшко, ръководител на изследването.

Други проучвания също показват значението на генетичните фактори за тежестта на развитие на COVID-19. През ноември британски учени откриха ген, който вероятно е свързан с двойно по-висок риск от белодробна недостатъчност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари