Откраднаха фирма с електронен подпис

0
Бизнесмен пропищя, че фирмата му е открадната
Бизнесмен пропищя, че фирмата му е открадната

Бизнесмен от Благоевград се оплака пред Бтв, че фирмата му е открадната.

Крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества. Стефан Алексов дълго ще помни това събуждане. „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма”, казала счетоводителката му.

Реакцията му след новината е светкавична – в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите. Така блокирани остават над 100 000 лева, а Стефан Алексов започва да си задава въпроси - как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма.

Оказва се, че това не е никак трудно. "Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло.

Тоест всичко става благодарение само на това, която е станало по интернет, моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. "Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо”, описва схемата Алексов.

Икономическа полиция започна работа по сигнала. Измамникът от Видин присвоил по същия начин 119 фирми. Станал е собственик и на повече от 80 леки автомобила. Сред фирмите с дялово участие на мъжа от Видин има големи дружества - вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.

Полицията е извикала Милен на разпит. Той не се явил с мотив, че нямал пари за път до Благоевград. В последствие обяснил, че си продал самоличността – за 20 лева. Но записи от камерите в банката, в която е внесъл пари за увеличение на уставния капитал на фирмата, показват именно мъжа от Видин.

Стефан Алексов осъзнава късмета си - че навреме е разбрал за кражбата и то заради кореспонденция с НАП.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари