Отказаха на "Монтюпе" да се разширява

1
Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе прекрати процедурата за разширяване
Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе прекрати процедурата за разширяване

Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе прекрати процедурата за разширяване на производството на "Монтюпе" ЕООД.

Това сочи решение на екоинспекцията в публичния регистър по инвестиционното предложение на дружеството "за реконструкция, модернизация, нови спомагателни дейности и увеличаване на капацитета на завод за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав" в индустриалния парк на крайдунавския град, пише Труд.

Решението може да се обжалва пред Административния съд в крайдунавския град или пред министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. От РИОСВ мотивират отказа си с три поредни доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Екоексперти са категорични, че увеличеното производство в бъдеще застрашава живота на хората и района.

"Монтюпе" внася инвестиционното си предложение още през ноември 2013 г., когато е открита процедура за ОВОС.

Миналата пролет екоинспекцията го отхвърля заради 8 пропуска, включително липсващ план за аспирационна система и мерки за контрол на отпадните води. Няма и достоверни изводи за влиянието на производството върху качеството на въздуха.

Последният преработен доклад на "Монтюпе" е от миналия октомври след комплексна проверка с 27 предписания. Сред тях се и становище на Регионалната здравна инспекция, че няма ясни данни и прогнози за здравния риск на работещите в завода.

В края на м.г. Административният съд /АС/ в Русе отхвърли като неоснователна жалбата на "Монтюпе" срещу заповедта на РИОСВ, с която беше спряна производствена инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти.

Принудителната административна мярка от 23 септември м.г. остава в сила, докато дружеството не приведе дейността си според изискванията на издаденото му комплексно разрешително.

Решението се обжалва пред Върховния касационен съд /ВАС/, който трябва да се произнесе по казуса през 2017 г. Висшите магистрати позволиха пломбираното хале да работи, докато се реши статутът му.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари