Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара в САЩ

0
Култивираното в лаборатория месо е алтернатива на убиването на животни за храна
Култивираното в лаборатория месо е алтернатива на убиването на животни за храна Снимка: BBC

Култивираното в лаборатория месо е алтернатива на убиването на животни за храна

Култивирано месо е одобрено за продажба в САЩ за първи път. Решението на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) означава, че компанията Upside Foods скоро ще може да продава пилешко месо, произведено от истински животински клетки, свободно, пише KALDATA. Те са отглеждани в биореактори, като алтернатива на убиването на животни за храна.

Дългоочакваното решение на (FDA) е важен етап за производството на култивирано месо.

През последните няколко години стартиращи предприятия в тази област изградиха малки производствени мощности и набраха милиарди долари финансиране с рисков капитал. Но до сега не успяха да пуснат в продажба продуктите си за обществеността. Малкият брой хора, решили да опитат култивирано месо, трябваше да подпишат декларация за отказ от търсене на отговорност. Защото въпросното месо е експериментално.

Различните стартъпи се фокусират върху различни видове култивирано месо, включително говеждо, пилешко, сьомга и риба тон.

Това съобщение се отнася само за Upside Foods и нейното култивирано пилешко месо, въпреки че вероятно скоро ще последват и други одобрения. Продуктите са одобрени чрез процес на FDA, наречен „общопризнат като безопасен“ (GRAS). Посредством този процес производителите на храни предоставят на FDA подробна информация за своя производствен процес и за продукта, който създават. След като FDA се увери, че процесът е безопасен, издава разрешение „без допълнителни въпроси“.

То означава, че за първи път продуктите от култивирано месо ще бъдат достъпни за публиката.

Много вероятно е дегустациите все още да останат ограничени до много малък брой ексклузивни ресторанти. Носителката на звезда „Мишлен“ Доминик Крен вече обяви, че ще сервира култивирано пилешко месо от Upside Foods в ресторанта си Atelier Crenn в Сан Франциско.

Atelier Crenn обаче няма да е първият ресторант, в който ще се сервира култивирано месо.

През декември 2020 г. сингапурските регулаторни органи дадоха зелена светлина на култивираното пиле от базирания в Сан Франциско стартъп Eat Just. Пилешките кюфтета бяха продавани в ресторант само за членове, наречен 1880, а по-късно бяха пуснати за доставка.

Култивираното месо се различава от месото на растителна основа, тъй като съдържа истински животински клетки.

Теоретично е неразличимо от истинското месо. Клетките първоначално се изолират от животно и се развиват в клетъчни линии, които след това се замразяват. След това малки проби от тези клетъчни линии могат да бъдат прехвърлени в биореактори, където клетките се захранват. Дават им се хранителни вещества, от които клетките се нуждаят, за да се делят. След като клетките пораснат и се диференцират в подходящия вид тъкан, те могат да бъдат събрани и използвани в култивирани месни продукти.

Но отглеждането на клетки по този начин все още е изключително скъпо.

Стартъпите пазят в тайна точните разходи за отглеждане на клетките си. Вероятно чистото култивирано месо ще бъде поне няколко пъти по-скъпо от обикновеното месо. Някои прогнози за бъдещи съоръжения сочат, че дори в голям мащаб ще произвеждат месо на цена от 17 долара за килограм. Това би се превърнало в много високи цени в ресторантите и магазините за хранителни стоки.

Поради тази ценова премия е вероятно първите продукти от култивирано месо, които ще бъдат пуснати на пазара, да бъдат смес от животински клетки и месо на растителна основа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари