Отец Стефан: Манията за върба е ново явление

2
Дано сегашната епидемия да ограничи и манията за върба
Дано сегашната епидемия да ограничи и манията за върба Снимка: Whitepigeonbg

Изказването, че историята не помни да не е раздавана върба на Връбница, е силно преувеличено." 

Това пише в социалната мрежа отец Стефан Стефанов от църквата Русенска света митрополия.

Ето какво още споделя отецът:

"Изказването, че историята не помни да не е раздавана върба на Връбница, е силно преувеличено. Напротив, манията за върба е ново явление – датира от средата на 90-те години.

Въпреки ограниченията да се посещават храмовете през комунистическия период, тогава хората идваха през нощта на Великден, разбира се само да си запалят свещ.

А на Цветница раздавахме едно снопче върбови клонки вътре в храма на християните, които присъстваха на Литургията. Толкова. Личните ми спомени са от преди 45-46 години, но от свещеници, които служат от преди 1944 г. зная, че пак е било така – раздавало се е по едно-две клончета на присъстващите на Литургията.

Огромните опашки за върба пред храмовете започнаха от 1995-96-97 г. Причините са ясни и е неприлично да ги споменавам.

Дано сегашната епидемия да ограничи и манията за върба."

Той решава да стане свещеник, когато е на 26 години. Председател е на русенския храм "Св. Николай Чудотворец" и от ръкоположението си до днес служи в тази енория вече над 40 години. Интересен факт в неговата биография е, че е бил народен представител от СДС в 36-ото и 37-ото Народно събрание. Автор е на множество статии и богословски есета. В личния му Фейсбук профил могат да се намерят интересни статии дори за нашумелите паник атаки, има задълбочен поглед към изкуството и одобрява ограничителните мерки.

В света винаги са върлували епидемии и са погубвали хиляди хора.Сегашната епидемия е глобална, защото се разпространява в глобализиран свят. Средствата, с които се борим срещу нея също са глобални“, категоричен е отец Стефан.

Във връзка с ограниченията, тази година той заедно с други доброволци, организира онлайн благотворителен Великденски базар на сувенири. Със събраните средства традиционно се подпомагат неделното училище към храм „Света Троица“, посещавано от 25 деца, както и нуждаещи се възрастни хора от енорията.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари