Осман Октай: Доган не е могъщ кукловод, а златен затворник

1
Като влезе Гешев в парламента, депутатите се разбягват
Като влезе Гешев в парламента, депутатите се разбягват Снимка: Кадър от "ДЕНЯТ с В. Дремджиев"

Като влезе Гешев в парламента, депутатите се разбягват

Легенда е, че Доган управлява държавата, авоарите и процесите. Не е вярно. Неговото име никога няма да се появи около офшорки. Хора като Доган и Пеевски са политически и финансови посредници. Той е скрит в Сараите. Това казва Осман Октай в интервю на Емил Янев за БАНКЕРЪ.

Г-н Октай, преди дни Иван Костов ви направи комплимент като каза, че никой не е излязъл от орбитата на ДПС, ако не е имал мъжеството на Осман Октай. Излиза, че Движението функционира като „черна дупка“, която засмуква всичко около себе си, така ли е?

– С Иван Костов имаме дълга история в политическата кухня още от 1990 година. Винаги съм твърдял, че представлявам основателите на ДПС. Нямам претенциите, че само аз съм се измъкнал от тази орбита. Повечето от другите основатели също го направиха, така че всички си понесохме последствията.

Все пак как разчитате този знак на Костов лично към вас?

– Той припомни как бе създадено „Новото време“ и защо се отцепи от НДСВ, а на тази история аз съм личен свидетел. Става дума за изключително важен епизод от управлението на Иван Костов, когато той имаше 137 депутати в парламента. Бях поканен от Доган на среща в резиденцията на Тодор Живков в Правец, може би беше през 2000 г. – във времето, когато Костов нарече Доган „Проклятие за България“. На срещата присъстваха Илия Павлов, Николай Вълканов, президентът Желев и Венцислав Димитров. Домакин ни беше съдържателят на резиденцията Мирчо Циганина, станал известен около скандалите с източването на държавния резерв. Илия Павлов постави пред мен задачата да организирам откупването на около 35 депутати от ОДС, за да се състави нова парламентарна група, която да постави на колене управлението на Иван Костов. Това трябваше да стане чрез фонд, финансиран от „Мултигруп“. Моментът бе ключов. Аз мигновено реагирах и напуснах срещата.

Беше ли се заговорило в този момент за вкарването на Симеон Сакскобургготски в българската политика?

– Не още. Макар че връщането на Царя започна реално още 1997 г, когато Доган и компания напуснаха ОДС и направиха „Обединение за национално спасение“. Обяви за свой патрон Царя и даже го сложиха на плакатите си. Оттогава и поетапно започна подготовката за връщането на Сакскобургготски. На цитираната среща обаче за него не стана дума. Говореше се за нова парламентарна група, която да изземе властта от Костов. Разбира се, веднага осведомих Костов за начинанието в Правец.

Имаше ли тогава някаква субординация в отношенията между Илия Павлов и Ахмед Доган? Кой от двамата „караше влака“?

– Павлов се появи със силно присъствие в орбитата на Доган по времето на правителството на Беров. След преврата срещу Филип Димитров от 1992 г. се развиха много събития в зоната на Г-13 и силен фактор за консумиране на власт стана Илия Павлов. И Ренета Инджова, и много изследователи са отбелязвали този факт.

Но, между тях двамата, кой с кого се съобразяваше?

– Ахмед Доган с Илия Павлов. По време на заседания на Изпълкома, на оперативното бюро, Илия Павлов директно влизаше и го измъкваше като негов началник. Друг интересен момент: Стоян Денчев беше главен секретар на правителството на Беров, впоследствие го върнаха от Финландия и стана депутат от нашата парламентарна група. Именно той беше връзката между Ахмед Доган и Илия Павлов. По-късно Денчев стана вицепрезидент на „Мултигруп“, известно е.

Сега е гуру на „Библиотекарския кръг“.

– Той е шамана, ръководител е на мозъчен център за прокарване на „едни“ интереси в България.

Въпросът стои открит: активите на „Мултигруп“ изцяло ли се преляха в кръговете около Доган?

– През 2001 г. бях шеф на предизборния щаб на ДПС и предоставих власт на регионите да правят листите. Целта ми беше да елиминирам представителите на групировките в парламентарната група, което беше станало практика при управлението на Беров. Когато дойдоха листите от регионите се оказа, че освен подставените лица, в листите го няма и самия Ахмед Доган. Стана голяма политическа драма, която доведе до раздялата ни с Ахмед. Той си помисли, че аз съм режисирал ситуацията, а това не беше вярно. По това време спях на походно легло в централата на ДПС на „Стамболлийски“ 45. Бяхме обградени от кадри на групировките, самият Илия Павлов крещеше „Къде са местата на моите представители?“. Имаше натиск и от други групировки. Междувременно, за да няма икономически зависимости, ние с д-р Адемов направихме изборен фонд. Членове на този фонд станаха Карадайъ и Ахмед Емин, който затова беше убит. Него го употребиха за комуникация с онези, които не виждаха своите представители в листите на ДПС. Конфликтът ни с Доган се разви, той и Царя правеха правителство на мафията, Илия Павлов и клуб „Възраждане“. Тогава се проведе последният ми разговор с Ахмед, беше в кабинета му. Попитах го защо толкова силно е подвластен на Илия Павлов, а не толкова на Емил Кюлевци, Васил Божковци и т. н.? В яда си той ми каза, че дължи 700 000 долара на Илия Павлов и трябва да излезе от ситуацията.

В сравнение с парите, които сега се въртят в кръговете около ДПС, 700 000 долара са пренебрежимо малка сума.

– Легенда е, че Доган управлява държавата, авоарите и процесите. Не е вярно. Неговото име никога няма да се появи около офшорки. Хора като Доган и Пеевски са политически и финансови посредници. Той е скрит в Сараите.

Кои са го скрили?

– Групировките, които управляват от негово име и се крият зад него.

Искате да кажете, че той не е онзи могъщ кукловод от легендите, а златен затворник?

– Точно това казвам! Групировките, за които говоря, са покрили цяла България. В следващите 5-6 години ще има много политически, а може би и физически жертви.

Кои са тези групировки, че Доган и Пеевски да са им само обикновени посредници?

– Вълка е там, Ковачки също. Можете да ги разпознаете по дебелите кредитни досиета на банките.

Вълка и Ковачки по-високо ли стоят в бизнес йерархията от Пеевски?

Пеевски стана голям фактор, когато беше разграбена „Корпоративна търговска банка“ и много хора с кредитни портфейли в КТБ станаха зависими от него. Той е касиерът при разграбването на КТБ. Другият фактор, който контролира същите кредитни досиета, е главният прокурор Иван Гешев. И затова, когато той влезе в парламента, депутатите – дори и онези, които говорят срещу него – се разбягват. Пеевски е всесилен, защото може да проговори. Цацаров и Гешев също.

Агресивният тон на ДПС в момента може да се обясни по два начина: или се чувстват всесилни, или са уплашени. Кое от двете е?

– С номинациите на Пеевски в листите, ДПС отново разиграва етническата карта. Пипнете ли Доган и обръчите му, това значи заплаха за етническия мир. Неслучайно в един единствен случай осветиха името на Ахмед Доган като физическо лице – около ТЕЦ“Варна“. Защо? Оттеглилата се чешка компания ЧЕЗ води арбитражни дела, защото са били изнудени и тецът е превзет на безценица. По същото време ТЕЦ “Варна“ е придобит от Папазов и неговите деца с кредити от български банки за около 300 милиона. Ахмед приема голяма част от тези кредити, но пък с подкрепата на Борисов и ГЕРБ, започва да ползва студения резерв, т.е. да получава годишно 30-60 милиона. Освен това, ГЕРБ и ВМРО гласуваха още 220 млн. лв. за удълбочаване на пристанището му. Всичко това се случва само заради името Ахмед Доган.

Сараите ли са сърцето на задкулисието, или зад тях има още по-могъщи сили? Някои изследователи са на мнение, че през тях нахлува мощно руско влияние, споделяте ли това?

– Всички зависимости към българските и съветските служби от преди Десети ноември, отдавна са приватизирани. Неслучайно разказах за опита да се отцепят 35 депутати от мнозинството на Костов. Неговото обкръжение също е било пробито – Христо Бисеров и Йордан Цонев най-вероятно са участвали в онова, което аз отказах. Тези двамата ги изгоних от моя кабинет, когато Доган ги прати да ги поставя в листите на ДПС. От един обикновен колеж, Стоян Денчев създаде мегауниверситет „Унибит“, а в него направиха катедра за изграждане на управленски кадри в службите. Неслучайно Денчев изпитва и хабилитира всички началници на ДАНС. Ето и руската връзка – този мозъчен център има директна координация с фондация „Примаков“. А осветените с ордени русофилски организации служат само за отклоняване на вниманието.

Ходът на ДПС с участието на „Нашия Делян“ в листите след акта „Магнитски“ изглежда донякъде покерджийски в очите на хората, които следят международната политика.

– Осветяването на Пеевски чрез закона „Магнитски“ е пряко следствие на протестите от миналата година, но зависимостите на Доган са големи. Казвал съм, че след убийството на Илия Павлов в стола му бе инсталиран Пеевски. Знам, че преди избори определени лидери по места минават през офисите на Пеевски, подписват едни документи, слизат до касата и тръгват да си правят кампаниите. Неслучайно 27 организации го номинират за водач на листа.

За самия Пеевски не беше ли по-добре да остане в сянка, докато отминат вихрушките?

– Ердоган се провали в опитите си да създава паралелни етнически организации чрез лица като Лютви Местан и Касим Дал. И затова „изведнъж“ подкрепи ДПС. Известен е конфликтът на Ердоган със САЩ. Сега този конфликт сближава ДПС и Анкара. И това е тревожното. Турският лидер започва да изнася вътрешното си напрежение в съседни компактни мюсюлмански маси. След удара „Магнитски“ по Пеевски, ситуацията става дюшеш за Доган. Оказва се, че близостта на Ахмед с Москва вече е и близост с Анкара. А всички заедно – срещу Америка.

В такава сложна ситуация, Доган може да загуби всичко, при новото разиграване на етническата карта. Заради Пеевски написаха писмо до Брюксел, че Радев бил заплаха за етническия мир.

Утре-вдруги ден, аз затова съм активен в публичното пространство и затова приех да бъда член на този инициативен комитет, нищо че в него има хора, с които не ми е приятно да съм в една компания, Доган ще бъде уотребен за последно – срещу американските санкции. Това го поставя в изключителна ситуация, защото винаги досега САЩ и натовските държави са подкрепяли ДПС – за даняма етническо напрежение, за дане се случат събития като в Косово преди две десетилетия…

За съжаление мафията и Доган се възползваха от тази тревожност, от тази слабост на НАТО. И не случайно, когато Костов публично зададе въпроса „Кой е предупредил Пеевски, за да се отърве предварително от фирмите“, аз казах пред медиите „Ерик Рубин“. Още преди да си замине заради изтеклия му мандат (Ерик Ррубин е посланик на САЩ в България през периода 2015-2019 г. – бел. ред.), той спешно поиска среща с почетния предедател на ДПС Ахмед Доган – в ковьоза на Сараите, и с Карадайъ – в централата на Движението. И тогава Рубин е изразил загриженост дали евентуалното осветяване на Пеевски по закона „Магнитски“ би провокирало напрежение на етническа основа. И оттам вече Доган получава информация какво ще се случи и започват да вземат мерки.

И какво – фирмите на Пеевски ги няма, така че той може да бъде реабилитиран по всички възможни начини? Няма ли да се окаже тежък автогол това нещо?

Скоро ще разберем, защото процесите, които вървят в момента, могат да бъдат обобщени така: Пеевски налага своето присъствие в публичното пространство, рискувйки на практика всичко. Тези дни разговарях с едни сериозни хора на тема „Дали присъствието на осветен и анкциониран по закона „Магнитски“ депутат като Пеевски може да доведе до блокиране на сметките на парламента?“

Ами нали така стана с партията на Васил Божков? Не им позволиха да си разкрият банкови сметки и всичко умря в зародиш.

Опитват се да се оправдаят, че Божков бил съучредител, бил финансирал създаването на партията, а в случая с Пеевски изобщо не било така. Те в началото се бяха уплашили и, ако помните, даже заявиха, че Пеевски няма нищо общо с Движението за права и свободи. Сега обаче, с активното му връщане в политиката и в парламента като народен представител, той се явява в друга роля, в различно качество – на санкционирано физическо лице. И това може да доведе до „отношение“ към БНБ и Министерството на финансите, защото те привеждат субсидии към партията на Доган.

Дори неговата собствена заплата трябва да бъде преведена по банков път.

Получих информация, че журналистите, които разследват случая „Пандора“ и имат отношение към санкциите по закона „Магнитски“ подготвят официално запитване до финансовия депатрамент на САЩ специално по казуса „Пеевски“. И дали неговото присъствие в парламента крие опасност от разширяване на санкциите в България. Аз мисля, че точно това е крайната цел на този замисъл: да бъдат блокирани на определени финансови структури, а светът да разбере каква беля са направили американците на малка България.

Разговора води: Емил Янев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари