Осиновители и осиновени споделят опит в Русе

0
Осиновители споделят проблемите, през които минават преди осиновяването
Осиновители споделят проблемите, през които минават преди осиновяването Видео: БНТ

Да не бъде запазвано в тайна осиновяването, а на децата да се казва истината.

Това обсъждаха в Русе осиновители и хора, преминали по този път от Северна България. Те споделиха още за проблемите, страховете и бюрократичните спънки, с които им се налага да се преборят, излъчи БНТ.

В разговора участваха психотерапевти и психолози от Българската асоциация „Осиновени и осиновители”.

Весислава и Иво Петкови са осиновили момченце на година и десет месеца. Решили се на тази стъпка бързо, без никакви притеснения. Не се страхуват и да го заявяват и публично. Напротив – сега отново са регистрирани и чакат да получат възможността да осиновят още едно дете.

„Първото нещо, от което се притеснявахме, когато получихме предложението за детенце, беше дали това ще бъде нашето дете и дали няма да се наложи на направим отказ. Първият път, когато го срещнах, аз лично изпитах нуждата да го гушна и да не го пусна повече”, споделя Весислава Петкова.

Двамата родители казват, че детето само ги е избрало, а не те него.

Той отначало беше много срамежлив, стоеше настрани. Ние бяхме отишли с една играчка плюшена – един хубав папагал, шарен. В първия момент той го игнорира въобще. После го видя – засили се да го вземе, удари се и вместо да отиде до приемната си майка, дойде и се гушна в мен”, допълва разказа Иво Петков.

Весислава и Иво казват, че изобщо не крият от никого, че детето им е осиновено. Напротив, горди са с този факт и дават кураж и на останалите.

Едно от най-важните неща, които предстоят при родителите е това да приемат самите те, че не се създава тайна на осиновяването, че е добре за този процес да се говори с детето още от самото идване… Детето да расте в среда, в която се говори свободно за това нещо”, съветва Дора Прангаджийска, психотерапевт.

Кандидати за осиновители от Разград обаче споделиха проблем, с който се сблъскват двойките, които живеят в съвместно съжителство, без брак. Оказва се, че някои социални служби допускат в първите срещи с децата само жените, защото техните имена са вписани в регистъра за осиновяване. Те игнорирали мъжете, бъдещи бащи, и не разрешавали да се запознаят с детето в началото.

„Обществото ни е току-що родено може би за тази тема”, коментира Дора Прангаджийска.

Социални работници от Русе казаха, че тази практика е погрешна и създава несигурност както у децата, така и при бъдещите родители.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари