Още един градски часовник ще затиктака в Русе

24
Тромава процедура бави одобрението на архитектурния план
Тромава процедура бави одобрението на архитектурния план Снимка: Жанета Йорданова, Монитор

Още един градски часовник ще затиктака в Русе и ще отмерва времето на новия живот на една от най-красивите в миналото сгради - зданието на фабриканта Сабетай Леон Бениеш.

Тя е част от забележителното архитектурно наследство на града, заради което някога са го наричали „Малката Виена“, пише Монитор. След години на безстопанственост и разруха постройката ще върне първоначалния си вид, благодарение на един много упорит човек, който не се огъна пред бюрократичните трудности, за да я спаси и остави за поколенията.

Бизнесменът инж. Иван Иванов купи руината и се захвана с реставрацията, която ще му струва три пъти по-скъпо, отколкото ако построи наново същата сграда. До края на следващата година той възнамерява да завърши фасадата с оригиналната орнаментика от края на XIX век, като между двете декоративни кулички на върха постави часовник, както го е замислил преди 115 години талантливият архитект.

Не съм открил архивни снимки, но изглежда собственикът на зданието никога не е поставял там часовник. Има и други стари сгради в Русе, проектирани да бъдат с часовник, но мястото за него и досега е празно. Аз съм решил да монтирам при реставрацията на фасадата и да изпълня докрай проекта на автора на тази красива постройка – архитект Тодор Петров. Влязох във връзка с една пловдивска фирма и те могат да ми доставят изработен в днешно време механизъм. Хубаво би било, разбира се, да се сложи стар механичен часовник от времето на строителството на сградата, но те вече не се произвеждат и много трудно се намират“, обясни пред „Монитор“ инж. Иванов.

Русенецът закупи имота преди няколко години и започна аварийното му укрепване чрез сложна и скъпа стоманобетонна конструкция. Тя има за задача да заздрави постройката чрез „прихващане“ на носещите стени от мазето до тавана, които са били силно напукани. Покривът е свален, тъй като състоянието му не позволявало да се запази.

Тази сграда, може би, ще е единствената в Русе, където могат да се видят т.н. пруски сводове – най-модерната технология от 1850 г., заменяща гредореда. Внесените навремето от Австрия носещи колони на пруския свод ще се виждат, ще се запази орнаментиката на стълбището, също и вратата с цветните стъкла на последния етаж и всички други оцелели през годините оригинални елементи. Каменната облицовка на фасадата ще се покаже в автентичния ѝ вид и няма да се боядисва, както стана със старите сгради на централната улица „Александровска“.

Това е сградата на живота ми. Заех се с реставрацията заради високата обществена значимост на този много важен архитектурен паметник, построен след Освобождението – втори по големина в Русе след емблематичното Доходно здание в центъра на града. Много русенци се гордеят, че градът ни е наричан „Малката Виена“, но това се изчерпва от съдържание, защото старите сгради не се поддържат“, смята инж. Иванов, който преди години купи и реставрира някогашния хотел „Европа“ на богатия русенски банкер Иваница Симеонов.

След като приключи аварийното укрепване и се завърши фасадата, ще трябва да започне работата по вътрешността на сградата. Това обаче не може да стане без одобрен архитектурен проект. Той е внесен на 12 януари тази година в Националния институт за недвижимо културно наследство и още не е получен отговор.

Инж. Иванов е написал напомнително писмо до Министерството на културата, но и досега няма становище. Ако то излезе скоро, до три-четири години сградата ще бъде изцяло завършена и ще посрещне първите си посетители. Обновеното здание ще се превърне в хотел, носещ името на Сабетай Бениеш. Ще има ресторант, лятна градина и офиси при максимално запазване на автентичния вид. Идеята на инж. Иванов е всичко, спечелено от тази сграда, да отива за реставрация на друга архитектурна забележителност в окаяно състояние в Русе. Такава е целта на фондацията, която е учредил на свое име – опазване на архитектурното богатство на дунавската столица на България.

Ъгловата сграда на улиците „Рила“ и „Николаевска“ е архитектурен паметник на културата и е била една от най-представителните, строени в България след Освобождението. Сабетай Бениеш е имал в Русе фабрика за растителни масла, сладкарски изделия, бонбони и тахан халва. През 1907 г. индустриалецът вдига доходно здание, в което на първия етаж настанява магазините си, а на втория разполага кантори. Умира през 1911 г. и всичко, изградено от него, наследяват синовете му Леон и Рафаел.

Седем-осем години те работят заедно, но след това чрез съдебна делба Леон придобива доходното здание, а брат му – фабриката. През 1931 г. Леон предприема разширение на сградата по улица „Пощова“, сега улица „Рила“. След национализацията и в старата, и в по-новата част се настаняват различни институции, сред които Районният съд и Държавният архив. В сградата е заседавал и Народният съд, който произнася тук 27 смъртни присъди.

При реституцията 34,5 % от имота придобива правнукът на Сабетай Бениеш – русенецът Димитър Кулаксъзов, а другата част остава на държавата. През 2016 г. инж. Иван Иванов купува частния дял, но като идеални части от общия имот. Три години по-късно чрез съдебна делба придобива ъгловата постройка, която сега реставрира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари