Арх. Илиев: Русенската архитектура възпитава поколенията

2

Стартира рубрика на Дарик в опит за старт на дебат за бъдещето на русенските паметници на културата

Днес говорим за сградата на Първото застрахователно дружество "България".

Новата рубрика на Дарик е наречена “Визитка в минало време”. Името ѝ се ражда някак си естествено в разговор с хората, които се съгласиха да се включат в нашия проект, чиято цел е да събудим дебата за съхранениоето и вдъхването на живот на русенските сгради-паметници на културата. Благодарим от сърце за това на историка Мариана Димитрова, арх. Венцислав Илиев и общественика-ротарианец Венелин Молнар, който поддържа фейсбук-страницата Roustchuk.bg. Идеята ни е в няколко поредни предавания да разкажем историята на емблематични сгради, които правят града ни това, което е, правят града ни Малката Виена. Започваме със сградата на първото застрахователно дружество в България, или както мнозина русенци я знаят и като сградата на Старата полиция. Тя се намира на централната улица “Александровска”, в ансабъл с още много знакови сгради, но тя съчетава в себе си всички възможни проблеми, които съществуват и пречат за да разцъфнат тези сдания.

Богатото архитектурно наследство е отличителна черта на Русе. То е визитната картичка на града ни. За много от сградите обаче няма запазени архитектурни планове, или пък се намират на различни места - в държавния архив, в отдела “Архитектура и благоустройство”. Някои са национални културни ценности, други са с местно значение. Чудесни сгради, строени след Освобождението, чийто архитектурен почерк показва и различните архитектурни влияния, които са идвали по река Дунав с връзките, които търговският, промишлен и културен елит е имал със Западна Европа и откъдето идва това влияние не само в архитектурата, но и в бита, културата и манталитета на русенци.

След Освобождението Русе диктува не само модата и модерния начин на живот, но и местният стопански елит диктува законите на бизнеса. Именно тук, в нашия град, се създават първите кредитни, първите стопански предприятия, чието начало по естествен начин бележи натрупването на капитала станал още от времето на голямата търговия в Османската империя.

След Освобождението Русе става притегателен център за много българи, които напускат Балкана и други по-малко населени места за да търсят ново поприще за своята стопанска инициатива и крайдунавския град дава тази възможност именно поради географското си положение, връзките на реката и пристанището. Така града постепенно се оформя като град, в който едрите търговци имат своите складове в района на пристанището, по главната търговска улица, възникват и много стопански кантори.Заедно с това свободният капитал открива и първите банкови и кредитни учреждения.

Така в 1881 г. в Русе се основава първото частно акционерно спестително дружество “Гирдап”, което се явява и първата банка в България. Няколко години по-късно, през 1890 г., в Русе се основава и първата търговска камара, сдружение на търговците, което прераства в първата и една от най-големите в страната Русенска търговско-индустриална камара, които обединяват съсловията на търговци и индустриалци в града и региона. Ареала и обхваща цяла Северна България.

Така, през 1891 г. в Русе е създадено и първото застрахователно дружествоБългария”. До тогава застрахователната дейност в страната се е извършвала от чуждестранни дружества. В Русе е имало румънско застрахователно дружество “Дачия”. В управителния съвет на това първо българско застрахователно дружество по естествен начин се събират най-богатите русенски граждани, като председател е Панайот Попов, зам.-председател е Георги Теодоров, а в управителния съвет влизат Иван Чорапчиев, Стефан Симеонов, все хора от икономическия елит на града, които са добре познати на русенци. Дейността на дружеството много бързо се разраства и още в първите три години подпредседателя Георги Теофоров и управителят Франтишек Новак, тук отварям една скоба, по това време достатъчно специалисти в банковата и застрахователната дейност в България няма, затова те учат на запад и се връщат в страната. Но тогава много чуждестранни специалисти намират възможност за своята професионална реализация в България и в частност в Русе. В Русе идват да работят много строителни инженери, архитекти, икономисти, адвокати. Франтишек Новак е поканен като стопански специалист да ръководи новото застрахователно дружествоБългария”.

И така в първите три години в резултат на няколко обиколки на ръководители на дружеството са зъздадени 62 застрахователни дружества в България. А в началото на 20 век то се разраства и открива клонове в най-големите европейски градове в Европа, и дори в САЩ. Първото е в Истанбул, следват в Битоля, Скопие, Охрид, в Атина, Александрия, Амстердам, Антверпен, Берлин, Мадрид, Париж, Лондон и Чикаго.

Чуйте рубриката в звуковия файл:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Юлиян
    Крайно време е да има някаква обща политика за запазване архитектурното наследство на Русе. Преди няколко години общината Велико Търново имаше програма, която подпомагаше собствениците на такива сгради. Такава политика има и в редица европейски градове. При нас в България - няма. Също така няма и някаква инициатива от община Русе. А е възможно. Европейски проект, съучастие в разходите между евросредства и собственици. А общината или държавата да участва с проекта. И без това в общината има плановете на всички сгради, паметници на културата.
  • 6
    1
    Русенец
    Най-красивите сгради на Русе са строени след Освобождението. Отпреди него са останали само кукленият театър (хотел Гюл Шахин) и къщата на Калиопа. Хотел Ислях хане е сринат до земя. Всички останали, красиви русенски сгради, са строени след Освобождението.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари