Осъдиха бивш министър на Румъния на 7 години затвор

4
Себастиан Владеску е осъден заради вземане на подкуп
Себастиан Владеску е осъден заради вземане на подкуп Снимка: Аджерпрес / БТА

Себастиан Владеску е осъден заради вземане на подкуп

Бившият министър на финансите на Румъния Себастиан Владеску беше осъден на седем години и четири месеца лишаване от свобода заради вземане на подкуп по дело, свързано с възлагане на поръчка за рехабилитация на железопътни линии. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават румънските медии.

По същото дело на шест години затвор е осъден Мирча Йонуц Костя (шурей на настоящия заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана) - бивш служител на Министерството на финансите. Основните обвинения срещу него са за търговия с влияние и съучастие в подкуп.

За вземане на подкуп зад решетките отива и Константин Даскалу – държавен секретар в Министерството на транспорта по време на извършване на престъпленията.

Осъден за търговия с влияние е и Кристиан Александру Буряну, депутат и заместник-председател на политическа партия в правителството към онзи момент.

Според Националната дирекция за борба с корупцията престъпната дейност е протекла на два етапа. Първият е бил осъществен през 2005 г., в контекста на проведен търг за рехабилитация на железопътна линия. Тогава представители на чуждестранната компания се споразумяват със Себастиан Владеску и Мирча Йонуц Костя да им плаща на етапи, през целия срок на договора, комисионна от 3,5% от получените суми от румънската държава. В замяна на тези пари обвиняемите обещават да предприемат действия за осигуряване на допълнително финансиране за сключването на договора, както и своевременно плащане на издадените фактури. За да могат да бъдат преведени паричните суми до обвиняемите, е създадена фиктивна верига, информира Диджи24.

Следващата връзка е сключването на няколко фиктивни договора между кантората или свързаните с нея офшорни дружества с контролирани от обвиняемите дружества, чрез които до тях са достигали паричните суми. По този начин осъдените получили суми в размер на милиони евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    младен иванов
    Затова ще гледаме завистливо гърба на Румъния и икономическото й развитие.А у нас,крадците си въртят най необезпокоявано игрите и далаверите в парламента и няма кой да ги изхвърли от там и вкара в затвора.При тази пробита,купена и подставена прокуратура и гнила съдебна система,няма как да стане.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари