Осъден за измама в Русе влиза в листата на Бареков за изборите

0
Ивайло Костов, бе осъден от Окръжният съд в Русе през април тази година
Ивайло Костов, бе осъден от Окръжният съд в Русе през април тази година Снимка: в.Утро

Докато лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков замеря с клевети БЛИЦ, той с лека ръка е допуснал в кандидат-депутатската си листа лице, осъдено на първа инстанция по обвинение в измама и изнудване. Поставеният на 7-о място в листата на „България без цензура“ във Варна бивш общинар в морския град – Ивайло Костов, бе осъден от Окръжният съд в Русе през април тази година. Той получи най-тежката присъда по аферата „Щастливото бебе“ – 3 години условно с 5 години изпитателен срок, конфискация на 1/4 имущество във варненско село, както и 1/4 от поземлен имот във Виница, и бе глобен с 6000 лева. Опитът да бъде измамен и изнудван собственикът на веригата магазини за детски стоки „Щастливото бебе“ Петър Петров гръмна с пълна сила през март 2012 година. В схемата бе замесен и екстрасенсът и бивш кандидат за общински съветник в Русе Божидар Караджов, както и още четирима души. Костов, който е син на известен собственик на заведения на „Златни пясъци” и близък до редица овластени хора, изиграл ролята на измислен прокурор от Варна – Георги Василев. Ролята му била да съобщи на Петър Петров, че срещу него започва дело за пране на пари. Екстрасенсът Караджов пък влязъл в ролята на „доброто ченге“, което можело да отърве бизнесмена. В крайна сметка, според държавното обвинение, групата измъкнала от русенския бизнесмен 200 000. Това обаче не им стигнало и му поискали още 60 000 евро. Петров не издържал на натиска и се оплакал в полицията и след съвместна операция на криминалисти от четири областни дирекции, ръководена от Русенската окръжна прокуратура, рекетьорската банда бе задържана.

Впоследствие прокуратурата поиска от съда спрямо всички обвиняеми да бъдат наложени ефективни присъди, но изненадващо те се разминаха с условни. Осъдени на първа инстанция, те ще трябва да застанат и пред втората – Апелативния съд във Велико Търново, защото прокуратурата протестира присъдите и настоява за затвор.

Дали заради угрозата от престой зад решетките и семпъл финт да я избегне, или заради друго, факт е, че Ивайло Костов е решил да се пробва в политиката. Пред русенския сайт „Утро“ неговият адвокат Иван Ангелов обяснил, че при кандидатстването си за работа и за участие в изборите Костов е представил данни, че е подсъдим. Юристи коментираха, че според изборния закон няма пречка бившият варненски общинар да се кандидатира за народен представител, тъй като няма влязла в сила присъда. По време на предизборната кампания той се ползва с имунитет. Дори обаче да бъде избран за депутат, при всички положения главният прокурор ще поиска сваляне на имунитета му, защото обвиненията спрямо Ивайло Костов касаят тежки престъпления, които се наказват с над 5 години лишаване от свобода, категорични са юристи.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари