Орнитолог уби рядка птица, за да я превърне в "чучело" за музей

0
Американският орнитолог Кристофър Филарди уловил в горите на Соломоновите острови рядък вид птица
Американският орнитолог Кристофър Филарди уловил в горите на Соломоновите острови рядък вид птица Снимка: S. Galokale

Американският орнитолог Кристофър Филарди уловил в горите на Соломоновите острови рядък вид птица, която учените не са виждали повече от 100 години, и я умъртвил, за да изучи нейната анатомия и да получи чучело за колекцията на музея, в който работи, съобщава NY Daily News, цитирани от Actualno.

Тази есен, както пише самият Филарди на сайта на Музея за естествена история на САЩ в Ню Йорк, той и няколко негови колеги се отправили на експедиция на остров Гуадалканал, влизащ в архипелага на Соломоновите острови.

Целта на тази експедиция била търсенето на изключително редки и почти митични видове птици, описани от естествениците в началото на ХХ век по находки на местните аборигени. За тази цел учените разпръснали по местните гори примки, в които се надявали да уловят някоя подобна птица.

На Филарди му провървяло – той успял да улови рядък пернат обитател на острова, т.нар. мустакат алцион, Actenoides bougainvillei excelsus. За изминалите 100 години учените са я срещали само два пъти – през 1920 и 1953 г., като и двата пъти орнитолозите изучавали женска, но така и не видели мъжки.

Филарди се оказал двоен късметлия – уловената от него птица се оказала самец. Като повярвал в своя късмет, ученият направил няколко снимки на птицата, публикувал ги в своя блог, след което умъртвил животното, решавайки да изучи неговата анатомия и да подготви чучело за колекцията на Музея за естествена история на САЩ.

Това решение, за което станало ясно от официалния Twitter на музея, предизвикало недоволство сред защитниците на правата на животните. Представителите на РЕТА сравнили Филарди със зъболекаря Уолтър Палмър, убил лъва Сесил в Зимбабве, и отбелязали, че за изучаването и описанието на нови и редки видове не е задължително животните да се убиват.

Натискът от страна на обществеността накарал Филарди да публикува още една статия, в която се опитал да обясни своето решение с това, че подобен случай му се представил за първи път за последните 20 години експедиции на Соломоновите острови и че мотивирал своето решение изключително за интересите на науката.

По думите му на Гуадалканал живеят около хиляда от тези птици и загубата на една от тях няма да е критична за популацията. С това защитниците на правата на животните категорично не са съгласни и посочват уязвимия статус на птицата, нейното присъствие в Червената книга и растящите темпове на изсичане на тропическите гори.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари