Меню от една от последните вечери на "Титаник" се продава за 70 000 паунда

1
Излизат наяве някои въпроси като: кой е взел менюто и какво е пудинг "Виктория"?
Излизат наяве някои въпроси като: кой е взел менюто и какво е пудинг "Виктория"?

Излизат наяве някои въпроси като: кой е взел менюто и какво е пудинг "Виктория"?

Това не беше съвсем последната вечеря за пътниците от първа класа на борда на "Титаник", но една от последните. Уникално запазено корабно меню от 11 април 1912 г., което ще бъде продадено този уикенд, разкрива какви лакомства са били сервирани на обречения лайнер само три дни преди да се удари в айсберг по време на първото си пътуване през Атлантическия океан, съобщи „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Очаква се менюто да бъде продадено за до 70 000 паунда, но то повдига някои интересни въпроси като: кой е взел менюто, докато се е готвел за спасителните лодки, и какво е пудинг "Виктория"?

На втория е по-лесно да се отговори. Вареният десерт, който тази вечер се предлагал с кайсии и френски сладолед, се приготвя чрез смесване на брашно, яйца, конфитюр, бренди, ябълки, череши, кори, захар и подправки. На 11 април 1912 г. той е последван от стриди, сьомга, говеждо месо, калмари, патица и пилешко месо, поднесени с картофи, ориз и пюре от пащърнак; всички ястия са изброени на изцапана с вода карта под логото на White Star.

Менюто съдържа подробна информация за ястията, сервирани в деня след като корабът напуска Куинстаун, Ирландия, и се отправя към Ню Йорк, и се продава от "Хенри Олдридж и син" от Уилтшир заедно с други редки артикули от "Титаник", включително тартаново одеяло за палубата. Менюто е намерено в албум със снимки от 60-те години на миналия век, принадлежал някога на Лен Стивънсън, историк на общината в Доминион, Нова Скотия.

Андрю Олдридж, управител на аукционната къща, смята, че макар и няколко други менюта за първа класа да са оцелели при корабокрушението, довело до смъртта на 1500 души, от тази вечер не е известно нито едно. "Говорих с няколко музея в световен мащаб и с редица наши колекционери на "Титаник" - каза той, - никъде не мога да открия друго такова меню".

На търговете сувенирите от "Титаник" попадат в широки категории, всяка от които има различен статут. Някои от тях са възстановени от корабокрушението, други са собственост на оцелели, а трети, като пищното меню за вечеря на 11 април, вероятно са били извадени от кораба за спомен.

За Хари Бенет, доцент по морска история в университета в Плимут, предметите, за които се смята, че са били възстановени от телата на жертвите, са особено обезпокоителни и повдигат "въпрос за личния морал". "Тези неща вероятно наистина е по-добре да са в музеите, отколкото в частни ръце, защото това поне създава някакъв контекст, в който въпросите за печалбата са по-скоро отстранени", каза той

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари