Оригиналната рецепта на Кока-Кола е съдържала кокаин

0
Първата чаша от напитката е продадена преди 137 години
Първата чаша от напитката е продадена преди 137 години

Първата чаша от напитката е продадена преди 137 години

Към 8 май 1886 г., в аптека "Джейкъбс" в Атланта за първи път се продава Кока-Кола, която се рекламира като панацея и струва 5 цента на чаша.

Мнозина не знаят, че оригиналната рецепта на Кока-Кола всъщност съдържа кокаин, а още по-малко знаят трагичната история на създателя на продукта.

Джон Пембъртън е роден през 1831 г. в Джорджия, САЩ. Въпреки че семейството му не е било богато, Пембъртън получава добро образование и през 1848 г. завършва Реформаторския медицински колеж в Джорджия. Две години по-късно той получава лиценз за фармацевт, разказва БГНЕС.

В личния си живот се влюбва и жени за Ани Елис Клифърд Люис и имат син, когото кръщават Чарлз Ней Пембъртън.

През 1961 г. Пембъртън се включва в гражданската война, сражавайки се на страната на Конфедерацията, където е тежко ранен.

За това нараняване му е предписан морфин. Войната обаче приключва и той е върнат към стария си живот, носейки със себе си пристрастяване към морфина.

Фармацевтът, който осъзнава опасността от пристрастяване, започва да работи по създаването на неопиева тинктура, която да реши проблема със зависимостта му.

Когато друг лекар му казал, че може да излекува опиатната си зависимост с кокаин, Пембъртън смесил кокаин, ядки кола (които естествено съдържат кофеин) и вино, което нарекъл "френско вино кока".

Със забраната през 1886 г. Пембъртън е принуден да премахне алкохола от рецептата си. Той добавя захар и така се ражда Кока-Кола.

Партньорът и счетоводител на Пембъртън, Франк Робинсън, е създателят на известната марка, тъй като смятал, че двете "С" в Coca-Cola ще работят по-добре от Coca-Kola (на английски език растението кола се изписва с "К"). Робинсън проектира първото лого на Cola.

По някакъв начин Пембъртън започва да продава своя сироп в аптеките, където след това се смесва с вода, за да се получи безалкохолна напитка, която се рекламира като "вкусна и освежаваща".

През първата година продажбите са ниски - средно около девет безалкохолни напитки на ден.

Пристрастяването на Пембъртън към морфина му попречило да се възползва от последвалия успех на своето творение.

С влошаването на здравето му той започва да продава части от компанията на различни партньори, за да си осигури пари. Малко преди смъртта си през 1888 г. той продава останалия си дял на бизнесмена от Атланта Аса Кандлър.

Съпругата му Ани изживява остатъка от живота си в бедност, а синът му умира от свръхдоза през 1984 г.

Що се отнася до "Кока-Кола", до началото на 1900 г. тя съдържа кокаин, който е премахнат от рецептата на безалкохолната напитка, когато в американския Юг се разпространяват опасения, че чернокожи мъже употребяват веществото, преди да нападнат сексуално бели жени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари