Човекът е открил бирата преди хляба

1
Отбелязваме Международния ден на бирата
Отбелязваме Международния ден на бирата

Нашите прадеди разбрали, че когато зърната се намокрят, те ферментират

Международният ден на бирата се отбелязва всяка година на 5 август от 2007-а насам. Начало на този празник поставя група бирени ентусиасти в Калифорния, САЩ. Празникът придобива световно признание и вече се отбелязва в над 200 града в повече от 50 страни по света.

Историята на бирата датира от зората на човешката цивилизация, предава bTV. Тази популярна нискоалкохолна напитка се появява през неолита, по същото време когато и хляба – ако не и по-рано.

Популярната ферментирала напитка не е измислена, а открита. Историците не са сигурни за точната дата или мястото. Известно е обаче, че откриването на бирата съвпада с края на последния ледников период - около 10 000 г. пр. н. е., и е част от т. нар. селскостопанска революция.

Така или иначе хората разбрали, че когато зърната се намокрят, те ферментират. Този процес превръща водата във вкусна напитка. Първите исторически записи, доказващи консумацията на бира, идват от пиктограма от Месопотамия, датирана от 4000 г. пр.н.е.

Древната бира се правела от зърна, плява и други хранителни остатъци. Напитката била консумирана от големи глинени буркани през тръстикови сламки.

Има няколко шумерски изображения, на които се вижда как двама души пият през сламки от общ съд. Това според историците показва, че бирата е била използвана за създаването на приятелство – т.е. имала е социална функция.

За разлика от храната, хората са споделяли напитките. Пиейки бира от общ съд, домакинът е показвал, че в напитката няма отровна, т.е. чрез нея се изгражда доверие.

Постепенно бирата обаче започва да се сервира в индивидуални чаши, но обичаят да се пие от един съд се запазва и до днес в някои култури. Дрънкането на чаши символично обединява отделните чаши в един съд с обща течност, напомняйки ни за древните пиячи.

Не е изненадващо, че древната бира първоначално е правена от зърно. Хмелът става част от рецептата едва няколко хиляди години по-късно - през Средновековието.

Любопитен е и факта, че вавилонците и египтяните са имали десетки рецепти за бира, а фараоните са били погребвани с буркани, пълни с вкусната напитка. Дори на работниците се плащало в съдове с бира.

През Средновековието бирата се разпространява в цяла Европа и производството ѝ се превръща в една от най-важните индустрии на континента. След индустриалната революция кехлибарената напитка превзема света, а в края на XX век тя се превръща в третата най-често консумирана напитка, отстъпвайки само на водата и чая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари