Оправдан за кражба на 12 луканки осъди прокуратурата

0
Окончателно мъжът е оправдан след близо 17 години
Окончателно мъжът е оправдан след близо 17 години

Окончателно мъжът е оправдан след близо 17 години

42-годишен столичанин осъди прокуратурата за незаконно обвинение в кражба на 12 броя пакетирани колбаси - филе, луканка, пастърма, суджук, на обща стойност 90 лева. Ще трябва да получи обезщетение от 15 хил. лв. Решението е на Софийския градски съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд, информира 24 часа.

Разследването за кражбата малко след полунощ на 29 ноември 2005 г. от денонощен магазин в София първоначално е било срещу неизвестен извършител. Два месеца по-късно И. В. е привлечен като обвиняем и му е определена парична гаранция от 50 лв. Няколко пъти делото е влизало в съда и връщано обратно на прокуратурата.

Окончателно мъжът е оправдан след 16 г. и 10 месеца, в края на 2022 г. След това е завел дело срещу прокуратурата за обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че през цялото това време той бил под постоянното напрежение и стрес, че спрямо него се води наказателно производство за престъпление, което не е извършвал и което се наказва с до 8 г. затвор. Мъжът смята още, че воденото в продължение на години наказателно производство породило напрежение между него и близките му, а в този период му се родил син. Всяко съдебно заседание предизвиквало тревога и безпокойство в отношенията с майката на детето му, както и с неговите работодатели. Чувствал се несигурен за бъдещето. Отказвал да общува пълноценно с другите, станал нервен и лесно избухлив. Загубил надежда за бъдещето и вярата в справедливостта. Имал желание със семейството му да заминат в чужбина, за да потърсят по-добри възможности за развитие, но заради наказателно производство това било невъзможно.

Прокуратурата твърди пък, че за периода от 2004 г. до 2011 г., той е осъждан за 8 престъпления. Имало данни за водени още 11 други досъдебни производства. Бил е задържан в следствения арест, както и няколко пъти в затвора. В продължение на повече от 3 г. в периода на това наказателно производство, той е изтърпявал наказание и е бил задържан под стража по други наказателни производства. Прокуратурата прави извод, че И. В. е бил с трайно изградени престъпни навици, още преди да му повдигнат обвинение за кражбата от магазина и не може да се направи коректно разграничение дали твърдяните в исковата молба вреди са в причинно-следствена връзка с това дело или с другите водени срещу него наказателни производства, престоя му в следствените арести и затвора, както и множеството криминални регистрации и зависимости.

Съдът прецени, че 15 хил. лв. са достатъчни като обезщетение за незаконно повдигнатото обвинение и за продължилото изключително дълго време дело.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Spermaman
    Осъждан за 8 престъпления! Тоя е за крушум в главата бе, а не за обезщетения от 15 хиляди лева. Кога ще станем като в сащ, присъдите да се сумират, а при 3-тата подред, да се води рецидивист и присъдите да са по 3. Осъзнавате ли че тези 15 000 лв, ги вземат от вашият залък и залъка на децата ви!
  • 8
    2
    Стефан
    За подобни престъпления с малки щети съществува чл.9, ал.2 от НК, но прокуратурата в стремеж да лови дребните риби и имитира борба с престъпността работи на практика против България. Помислете само колко хора и колко стотици часове работа са работили напразно по това дело от 2005г. до сега и при това са получавали заплати. И случая дори не е приключен окончателно.
  • 2
    1
    Инфлация
    15 хил. лв. : 12 броя пакетирани колбаси = 1250 лв. за артикул - филе, луканка, пастърма, суджук. Останалото са адвокатски еквилибристики.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари