Опоненти на Атанас Атанасов изпаднаха от ДСБ

0
Един противник на лидера беше изключен, а друг напусна с мотива, че не иска да бъде "параван на подмяната"
Един противник на лидера беше изключен, а друг напусна с мотива, че не иска да бъде "параван на подмяната" Снимка: Фейсбук

Един противник на лидера беше изключен, а друг напусна с мотива, че не иска да бъде "параван на подмяната"

Размирни времена настанаха в ДСБ. Председателят на структурата в столичния район "Лозенец" Елена Спасова бе изключена. Тя бе един от вътрешните опоненти на лидера Атанас Атанасов, пише вестник СЕГА. Дори издигна кандидатурата си миналата зима при избора на председател на партията, но я оттегли в полза на Цецка Бачкова. По-късно днес и самата Бачкова обяви във Фейсбук, че напуска партията.

Спасова обяви, че е изключена заради уронване на престижа на ДСБ след изразено от нея инакомислие. "По-зрелите от вас помнят времената, когато Партията беше права, дори когато греши", написа тя във "Фейсбук". Смята да обжалва санкцията. "В националната политика разпознаваеми лица остават един генерал и неговият бард. 800 + 300 преференции", написа още тя, визирайки Атанасов и (вероятно) Стоян Михалев:.

Шефът на вътрешния арбитраж Иван Димитров заяви пред "Сега", че изключването е заради течащи отдавна несъвместими прояви с партийните принципи и с устава. Конкретно като провинение той посочи нейни изказвания срещу Украйна. Била против позициите на ДСБ по въпроса. Всичко това било видно от постовете й в социалните мрежи. Вероятно поради този изваден мотив срещу нея Спасова припомни вчера във "Фейсбук" стар свой пост. В него осъжда нападението на Русия. "Дълбоко осъждам всяка агресия към чужд народ и чужда държава. Цивилизованият свят не биваше да допуска това, но го допусна. Допусна го поради слабо лидерство, недалновидна политика и подценяване на противника", пише на 26 февруари Спасова.

Успоредно Димитров не скри, че тя е имала противоречия с партийното ръководство. Постове пишела и срещу него. А според устава, публични нападки срещу ръководството били равносилни на нападки срещу цялата партия и нейната политика. Димитров каза още, че решението за изключване било доста тежко, но подкрепено в крайна сметка от тримата членове на арбитражната комисия. Няколко пъти опитал да говори със Спасова - напразно. Той каза още, че всяка партия, и особено ДСБ, живее с критични мнения, но мястото им било на вътрешните форуми. 

С НЕГОДУВАНИЕ ОТ "ПОДМЯНАТА"

Напускането на Цецка Бачкова е сериозен удар за ДСБ. Тя е бивш депутат от "Демократична България" и през февруари т.г. атакува лидерския пост в партията си на свиканото тогава Национално събрание на дясната формация. Тогава Бачкова беше победена от Атанасов, макар и неособено убедително, а самият форум премина с тежки скандали и разправии между партийците, някои от които станаха достояние на публиката, благодарение на изтекли видеозаписи.

В поста си във Фейсбук, с който обяви напускането си, Бачкова посочва, че е изгубила вярата си, че ДСБ е нейната партия. "Не искам и не мога повече да бъда параван на подмяната и да крия тревогата си, че сме се отклонили от големите си цели и правилния път", казва тя. По думите й, дясната формация се е превърнала в "маргинализиран придатък и удобна патерица на по-амбициозни политически сили, за жалост дори неотговарящи на идеологията и принципите, зад които аз твърдо още стоя". Бачкова не конкретизира за кого говори, но сред бившите й съпартийци отдавна цари недоволство от водещата роля, която заема "ДаБГ" в общата им коалиция "Демократична България".

Други членове на партията също са напуснали. Сред тях е Жени Шиер, също от ДСБ - София. "В процес е чистка на неудобните членове и изключването започна", написа тя в мрежите. По този повод Иван Димитров пък каза, че други хора не са изключвани.

ЛИДЕРЪТ НЕ ОБЩУВА С НЕПОЗНАТИ

"Сега" потърси Атанасов. Той обаче каза, че номерът, от който му звъни журналистът, не му е познат. Не можел да бъде сигурен с кого разговаря, затова отказа коментар. Няколко минути по-късно от партийния пресцентър ни препратиха към Димитров.

"СЪВЕТСКИЯТ ЧОВЕК"

Събитията в ДСБ повлякоха отрицателни реакции извън партийните среди. "Лош знак са изключванията от ДСБ, много лош. Не се бъркам в партийни работи, но остава лош привкус. Така правят в БСП, така правят в ГЕРБ, в ДПС за да укрепят лидера или група около него. Но в демократична партия да не можеш да устоиш на различното мнение е много лош знак. Най-вече на задрямалия съветски човек. Сигурен съм че имат основания, но липсата на публичност говори, че основанията не са за пред публика, което пак връща темата към "съветския" човек", коментира в мрежите общественикът Илиян Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    батинския
    гном ликвидира младежкото дб, сега ще ликвидира и останалото! нищо не е забравил от развития социализъм!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари