В ДСБ се надигнаха гласове за прогонването на лидера им

1
Членове на партията обвиняват Атанас Атанасов в нарушения на устава и дори заплашват да се обърнат към съда
Членове на партията обвиняват Атанас Атанасов в нарушения на устава и дори заплашват да се обърнат към съда Снимка: БГНЕС

Членове на партията обвиняват Атанас Атанасов в нарушения на устава и дори заплашват да се обърнат към съда

Поредни брожения започнаха в ДСБ срещу водача на партията Атанас Атанасов. Група членове на тъмносинята формация го обвиниха, че системно нарушава устава на ДСБ и затова трябва да бъде изключен от редиците й. Те заплашват дори да отнесат въпроса до съда, ако вътрешнопартийните органи не се съобразят с искането им, пише вестник СЕГА.

Атанасов подаде оставка от лидерския пост в края на 2021 г. - също като останалите водачи на коалиция „Демократична България“, в която ДСБ участва. Причината за това беше катастрофалният спад в резултатите на десницата на изборите през ноември. Тогава тя изгуби половината си избиратели, които „мигрираха“ към току-що появилата се на политическата сцена „Продължаваме промяната“.

Масовото хвърляне на лидерски оставки обаче се оказа символичен жест. В началото на 2022 г. десните партии проведоха партийни конгреси, на които преизбраха същите водачи. В ДСБ това стана с голяма битка. Срещу Атанасов, който наследи Иван Костов и Радан Кънев начело на тъмносините, имаше силни негативни настроения вътре в партията и той с мъка запази поста си. Недоволството към него стана причина и за разпускането на Националния младежки клуб на ДСБ.

Сега изглежда му предстои нова битка. Недоволните са внесли жалба срещу него в Националния вътрешнопартиен арбитраж на ДСБ – контролен орган, който следи за спазването на устава от членовете и ръководството. В оплакването се посочва, че по устав Атанасов е трябвало да насрочи Национално събрание на партията в срок до 3 месеца след избори. Вотът се проведе на 2 октомври м.г., което означава, че форумът е трябвало да бъде свикан до 2 януари 2023 г., обясняват недоволните. Това не се е случило.

В жалбата се твърди, че Атанасов е трябвало да проведе поне 4 задължителни събрания на ДСБ, откакто е станал председател, а е свикал такова само веднъж – през февруари 2022 г. във връзка с подадената от него оставка. Опонентите му твърдят, че същинската причина е друга – партията толкова дълго не се е събирала на общо събрание, че е била заплашена да бъде служебно разпусната от съда.

Всичко това, смятат подателите на жалбата, означавало, че Атанасов „системно предотвратява функционирането на върховния орган“ на партията. За тях това е най-тежкото възможно нарушение на устава, което изисква и най-тежкото наказание – изключване от партията. “Освен грубото погазване на буквата на Устава, с поведението си председателят Атанасов руши и духа му, защото подкопава основата на всичко, което ДСБ претендира да защитава и върху което си поставя за цел да гради модерна България - върховенството на закона. Да погазваш безогледно собствения си Устав, докато не спираш да повтаряш, колко е важен правовият ред в държавата, не само е срамно. Позорно е. Позорно е не само за председателя, позорно е за цялата партия и за всеки един неин член и симпатизант. Оставя трайно петно върху репутацията на всеки един от нас”, пише в жалбата.

Накрая противниците на Атанасов допускат, че може да се наложи и друго наказание – отстраняване от водаческия пост и забрана за заемане на партийни длъжности до 3 години. И предупреждават, че ако арбитражът не уважи жалбата им, са готови да се обърнат към съда.

В атаката се включи и Цецка Бачкова, която се конкурира с Атанасов за водаческия пост м.г., а през ноември напусна партията. Във Фейсбук тя написа: "Ако управляваш партията си, без да спазваш нейните вътрешни правила и закони, толерираш “калинки”, допускаш корупция, манипулираш избори, гониш и преследваш инакомислещи, то как се очаква да управляваш държавата?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Невинен
    Време е младите кадри да навлязътНяма отърване от тия пиявици
  • 3
    2
    Твърде малко е
    Екзорсизъм е нужен за тази партия!
  • 8
    1
    Казанската Афера
    Ченге ама милиционерско !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари