Опасно! Българи се сражават за "Ислямска държава"

0
Служебният военен министър отказа повече подробности, защото само толкова може да каже, но заяви, че според него това е достатъчно
Служебният военен министър отказа повече подробности, защото само толкова може да каже, но заяви, че според него това е достатъчно Снимка: Бгнес

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че от съюзнически държави е постъпвала информация за българи, сражаващи се на страната на "Ислямска държава". Според него това е доста тревожно.

Служебният военен министър отказа повече подробности, защото само толкова може да каже, но заяви, че според него това е достатъчно. 

От ДАНС обясниха, че, заедно с партньорските служби по света проверяват българите, пътували до Сирия и Ирак, но до този момент нямало потвърден случай на съпричастност към терористичната организация. 

По информация на Държавния департамент на Съединените щати чуждестранните бойци на "Ислямска държава" са над 15 хиляди души. Голяма част от тях са граждани на Испания, Белгия и Великобритания.

На въпрос за опасността от "Ислямска държава" Шаламанов коментира, че рискът е голям и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ.

"Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си", каза още Шаламанов.

Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции.

Министърът отново посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и подчерта, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.

Според Европейската комисия, най-малко 2 000 европейски граждани се сражават на страната на ”Ислямска държава” в Ирак и Сирия. По данни на експертите по сигурността младите джихадисти се отправят към Сирия през Истанбул. ”Амнести интернешънъл” обвини бойците от ”Ислямска държава” в ”систематично етническо прочистване в Ирак”, съобщават информационните агенции. Съветът на ООН по правата на човека е постановил в Ирак да бъде изпратена извънредна мисия, която да разследва групировката „Ислямска държава” за извършени престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Източник: FROG NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари