Олаф Шолц: Населението на Германия може да достигне 90 милиона благодарение на имиграцията

0
Целта е до 2070 година населението да се увеличи със седем процента, обясни канцлерът
Целта е до 2070 година населението да се увеличи със седем процента, обясни канцлерът Снимка: ЕПА / БГНЕС

Целта е до 2070 година населението да се увеличи със седем процента, обясни канцлерът

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц заяви, че през следващите десетилетия населението на страната може значително да се увеличи, тъй като правителството се опитва да стимулира имиграцията, за да се справи с недостига на работна ръка и с кризата в пенсионната система, предаде БТА, цитирайки Агенция Ройтерс.

Правителството иска да привлече чуждестранни работници, с които да се стабилизира положението, независимо от застаряването на населението, като целта е до 2070 г. населението на Германия да се увеличи със седем процента и да достигне 90 милиона, обясни Шолц в Потсдам, където участва в граждански форум.

Миналия месец правителството постигна съгласие за реформиране на имиграционните закони в опит да отвори германския трудов пазар за работници от страни извън ЕС. Властите казаха, че искат да стимулират имиграцията, за да се справят с недостига на квалифицирани кадри, който отслабва германската икономика. Освен това застаряването на германското население се отразява все по-тежко на държавната пенсионна система.

Шолц заяви, че благодарение на сегашните темпове на прираст на населението, които отчасти се дължат на имиграцията, правителството може да си позволи да не увеличава вноските за пенсионно осигуряване до края на мандата си през 2025 година.

Миналата седмица германската статистическа служба съобщи, че ръстът на населението тази година вероятно ще се окаже около един милион души, достигайки 84 милиона, като това се дължи на имиграцията от Украйна. През следващите десетилетия населението на Германия може да се увеличи до 90 милиона души, ако нивото на имиграцията е достатъчно високо, допълва статистическата служба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    плюс-минус
    Ама нали Меркел ги покани? Мигрантите, де! Сега България им била виновна! Малка бедна България как да удържа този поканен от западняците поток мигранти.
  • 12
    2
    Тъй, тъй
    Е, ся вече мангалите ще си отебат на бели, немски кобили!
  • 14
    1
    12345
    трябват армии от миячи на дърти гъзове, на кенефи, чистачи... нацисткият внук дърдори за високо квалифицирани кадри но това са пълни глупости, по- малко от 0,01% от нужните им мангали ще станат такива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари