Около 5000 русенци са се ваксинирали с по две дози

1
Над 20 000 имат поставена само по една доза
Над 20 000 имат поставена само по една доза

20 209 жители на област Русе са получили първа доза от някоя от достъпните ваксини срещу COVID-19, това показва справка в Единния информационен портал.

Ваксинираните с втора игла са пък 4706, което означава, че при тях е приключил имунизационният процес. От началото на април до сега в региона са направени 8259 имунизации, от които 2313 реимунизации. Само за изминалото денонощие в Русенско са поставени 318 ваксини. Най-много имунизации през изминалия месец са били направени на 28-и. Тогава само за ден са поставени 578 ваксини. Разбира се трябва да се поясни, че имунизации са извършвани и на лица от други населени места, които са поискали да бъдат ваксинирани, но това са единични случаи.

Днес в Русе от 08.30 ч. до 13.30 ч. ще функционира „зелен коридор“ за желаещите да се имунизират срещу COVID-19. Кабинетът ще работи в Медицински център – 1, по-известен като бившата Втора поликлиника, намираща се на ул. „Борисова“ 36. Гражданите ще имат възможност да се имунизират с избрана от тях ваксина – на „Пфайзер“ или „Астра Зенека“. Ако се наложи ще бъде удължено работното време на кабинета. Има създадена организация с Регионалната здравна инспекция, от където са в готовност да осигурят допълнителни количества от ваксините при необходимост.

Следващата възможност на русенци да си поставят ваксина срещу коронавирус без предварително записване на час ще бъде във вторник. На 4 май имунизации ще бъдат правени в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Кабинетът в Тубдиспансера ще работи от 09.00 ч. до 16.00 ч.

Припомняме, че вчера в болницата в Бяла също беше осигурен „зелен коридор“. Близо 90 души се възползваха от възможността, като интересът е бил към иРНК ваксините. Утре отново е предвиден „зелен коридор“ в Бяла.

През почивните дни ще работят общо седем специализирани имунизационни кабинета, но с различен график, който е достъпен на уебсайта на РЗИ: https://www.rzi-ruse.com/. Навсякъде продължават и имунизациите съгласно Националния ваксинационен план. Ще се извършва и реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

МЗ предупреждава:
- Не си поставяйте диагнози в Гугъл. Вместо това се обадете на личния си лекар да ви прегледа по телефона.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари