Около 10 000 злополуки остават извън статистиката

0
Инспекцията по труда вече няма тези права, които имаше някога, заяви секретар на КТ „Подкрепа“
Инспекцията по труда вече няма тези права, които имаше някога, заяви секретар на КТ „Подкрепа“

"Българската индустрия и българското общество има загуба на 2 млн. дни годишно от регистрирани злополуки. Около 10 хил. злополуки минават като битови, те не са в статистиката“.

Това заяви пред БНР Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“.

Проблемите са много тежки, защото нямаме единомислие вътре в обществото, че злополуките са един голям бич и че те наистина могат да съсипят живота на един човек, на едно семейство. Те винаги идват неочаквано и с тежки последици“, коментира той. Загоров подчерта, че много хора - от собствениците на предприятия до самите работници, правят компромиси с условията на труд. Той посочи, че системният подход в областта на безопасността и здравето при работа при инвестициите дава някакъв резултат. Там, където не се инвестира обаче, нещата са ужасяващи, смята Загоров.

Статистиката сочи около 3000 трудови злополуки с 92-ма загинали, отбеляза Загоров, но добави, че реалността е друга. „Злополуките, които се случват и имат последици върху здравето на човека – не инциденти или аварии, а злополуки, са около 13 – 15 хил., но те не се регистрират. Не знам как да се преборим с тази обществена примиримост“, коментира той.

Инспекцията по труда вече няма тези права, които имаше някога, подчерта още Загоров. „Сега влиза инспекторът, посреща го длъжностното лице по безопасност и здраве при работа. Разговорите са: „Нямате право на достъп до тук, запишете си. Ще ви осигурим достъп след 1-2-5 дни. Има и предприятия, в които инспектор не е влизал заради отдалечеността, а инспекторите не разполагат с коли, с бензин. Тогава какъв е този приоритет, когато няма достатъчно ресурс за една инспекция да си прави инспекциите“, пита той.

Александър Загоров обясни какво трябва да се предприеме в случай на трудова злополука: „Първото нещо е злополуката да се регистрира. Второ – да се потърси адвокат, ако няма синдикална организация, който да поеме ангажиментите около това да наблюдава процеса. Задължително се оставят следи кой какво е искал от работодателя“.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари