Огромни сомове край Русе!

5

Огромни сомове обикалят около дунавския остров Алеко, който се намира само на няколко километра от Русе. Това разкри майсторът на дунавския риболов Иван Ангелов (57 г.), който може да се похвали с големи успехи с въдица в ръка.

Късчето земя насред водоема отстои на 200-300 м от българския бряг при крайдунавската низина Побрежие. Югозападният му край се намира само на 2 км северно от град Мартен. "За да се хванат големи сомове, трябва да се влезе навътре в реката с лодка и от там да се хвърля. Миналата година през есента успях да уловя 4-килограмов сом, като стръвта ми беше попово прасе", разказа Ангелов.

Любопитното е, че островът се обитава от диви прасета, които по незнаен начин са стигнали от българския бряг на реката до острова.

Мястото е благоприятно за риболов, тъй като корабите по Дунав минават от другата страна на острова и рибата на се плаши. А тази, която е стресната, идва да се крие близо до брега за радост на местните въдичари.

Сред постиженията на Ангелов е и 2-килограмова бяла риба, която уловил на уклей за примамка, наричан от местните облез. Морунаж, платики и каракуди са сред другите му най-често улавяни риби във водите на река Дунав. "Запалих се по риболова, когато бях на 22 години, така че вече 35 години съм активен рибар. Разбира се, още като дете обичах да ходя за каракуди на река Студена, която преминава край родното ми място - русенското село Караманово. Спомням си, че тогава нямаше откъде да си купим въдици, а по пътя за реката с приятели търсехме някоя по-права пръчка, която да отчупим и да издялкаме. По това време имаше една корда, която се ползваше за миене на домакински съдове. Разплитахме и я опъвахме на слънце да се суши, защото беше къдрава. Поне имаше кукички и не съм чак от поколението, което е използвало топлийки. Години по-късно вече се появиха руски въдици и макари, с които риболовът стана много по-удобен", сподели Ангелов, който работи като автоинструктор, но използва всеки свободен момент, за да разпуска край реката.

Последният му улов е 2-килограмов шаран на водоем край град Цар Калоян, а преди 7-8 години край град Кубрат успял само за един следобед да хване 8 шарана, чието общо тегло било около 30 килограма. Сред любимите му други дестинации за риболов са язовирите в Южна България, устието на река Янтра към Дунав и Дуранкулашкото езеро.

Бракониери прогонили щуката

Притеснително е, че от 2 години щуката край Русе изчезнала. Рибарите си обясняват това с постоянните набези на бракониерите, които хвърляли взривове във водата.

Иван Ангелов обаче наваксва с риболова на щука в езерото на лесопарк "Липник", който се намира на 10-ина километра от Русе. В частния микроязовир веднъж успял да хване хищник с дължина над 60 сантиметра.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари