Ограничение от 5 км/ч - само за тротинетките под наем

0
КАТ: Нужно е различно законодателство, за да могат да се регистрират
КАТ: Нужно е различно законодателство, за да могат да се регистрират

КАТ: Нужно е различно законодателство, за да могат да се регистрират

След взето решение от Столична община за ограничаване на електрическите тротинетки, над 2 000 от тях имат софтуерна регулация. Общинският съвет наложи и определяне на зони, в които превозните средства да се движат с до 5 километра в час.

Последните правила за движение на електрически тротинетки идват с обещанието да „подредят София”. Но те не успяват да обхванат една сериозна част от тези превозни средства. Значение има дали тротинетката е наша собственост, или сме я взели под наем, предава NOVA.

Според Тихомир Стоилов, регионален мениджър на фирма за отдаване на електрически тротинетки под наем, има неравнопоставеност при условията за каране на тротинетките под наем и тези, които са закупени от ползвателите си. „Ние като търговски оператор, който използва инфраструктурата на общината, сме задължени да се съобразяваме с техните изисквания. Що се отнася до ограниченията, можем да си позволим чисто софтуерно да ограничим скоростта в тези райони, които от друга страна - общината няма вариант как да ги наложи върху частните ползватели на тротинетки, където трябва да се разчита единствено на тяхната съвест”, каза Стоилов.

И докато софтуерното ограничение е решение за тротинетките под наем личните електрически тротинетки остават извън приетата мярка. Контрол за спазване на скоростта трябва да упражняват от "Пътна полиция", което обаче се оказва не толкова лесно. Причината е разграничаването на електрическите тротинетки от моторните превозни средства според законодателството.

„Към настоящия момент отчитаната скорост е по отношение на превозни средства, които са регистрирани. За да може да се прилага законът по отношение конкретно на този вид нарушение, е необходимо съвсем различно законодателство. Първо, трябва да отговаря на изисквания да бъде регистрирана, в момента тротинетките не отговарят на това изискване”, каза Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция” към ГДНП.

Георги Вангелов, обясни, че при пътно нарушение с тротинетка не можеш да разбереш кой го е направил.

„Всъщност ти виждаш един човек на електрически скутер и може повече никога да не го видиш. Единствено регистрацията би спасила положението. Българите малко трудно приемаме някакви забрани. Виждам, че на повечето електрически скутери, които се дават под наем, се качват по двама-трима души, клатушкат се. Това не е безопасно”, каза Вангелов.

А нарушенията при управление на електрически тротинетки продължават най-често да се установят след като се случи пътен инцидент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Иван
    Те тротинетките вземат на минута, собствениците изобщо не ги бърка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари