Огненият ад в Кресненското дефиле се разраства

0
Вече има изгорели къщи в село Ощава
Вече има изгорели къщи в село Ощава Видео: БГНЕС

Разраства се пожарът край симитлийското село Мечкул над Кресненското дефиле.

Вече е обхванал около 3000 дка гори – широколистни и иглолистни, както и сухи треви, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Пожарът се разраства на юг и има опасност за хората в село Ощава, поради което са евакуирани къщите, които са на около 100 метра от огъня.

Вече има изгорели къщи в село Ощава. Няма пострадали хора.

Пожарът се разпространява и към село Влахи, община Кресна. Също така на мястото, където започна пожарът край село Мечкул, отново се е разгорял огънят и вече върви по склоновете към връх Пирин.

По-рано някои от пожарникарите временно също се изтеглиха от мястото на пожара, тъй като имаше опасност и за тях. Пожарът изключително бързо се разраства, тъй като в района духа много силен вятър.

Огънят бушува в близост до транзитния газопровод за Гърция, за който увериха, че няма опасност.

38 военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на Сухопътните войски се включиха в потушаването на големия горски пожар

Специализираната група е с ръководител старши лейтенант Веселин Станков и е от състава на военно формирование 26 400 – Благоевград. Два вертолета Ми-17 от авиобаза Крумово също оказват помощ за овладяването на огнената стихия. Екипи пожарникари от всички служби на територията на област Благоевград са мобилизирани в гасенето на пожара, възникнал в землището на с. Мечкул, община Симитли.

Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев се включиха в усилията за овладяване на огъня. В тяхна помощ се присъединиха и пожарникари от Кюстендил, два екипа с пожарни коли от София, служители на Югозападното горско стопанство, модулно армейско формирование, булдозер, както и два хеликоптера, които участват в гасенето през светлата част на деня.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари