ОДМВР - Русе ще издава удостоверение за гласуване

0
Българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи ще имат правото да упражнят правото си на глас
Българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи ще имат правото да упражнят правото си на глас Снимка: Дарик

ОД МВРРусе уведомява, че във връзка с предстоящите на 6 ноември 2016 година избори за президент и вицепрезидент на Република България и на национален референдум, е създадена организация служителите от сектор “Български документи за самоличност” да съдействат на българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди 6 ноември 2016 г. е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като:

- В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

- При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 4 ноември 2016 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

ЗА ДА БЪДЕ ИЗДАДЕНО УДОСТОВЕРЕНИЕ Е НЕОБХОДИМО:

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР - Русе или съответното РУ при ОДМВР за дните от 1 до 5 ноември 2016 г. от 08:30 до 17:00 часа и на 6 ноември 2016 г. от 08:30 до 19:00 часа.

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Р България и за произвеждания национален референдум, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОД МВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ: За упражняване правото на глас за президентските избори и за референдума се издава едно общо удостоверение.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден на 6 ноември 2016 г. и за произвеждания национален референдум на 6 ноември 2016 г.

В случай на провеждане на втори тур на избори за президент и вицепрезидент на Р България ще се издават нови удостоверения от 8 ноември 2016 година, съгласно описания по-горе начин и време.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари