Очакват най-високите цени на месото за последните 3 години

0
Цените на тон кланично тегло на свинското месо продължават да се покачват плавно
Цените на тон кланично тегло на свинското месо продължават да се покачват плавно

Експерти прогнозират, че през тази година ще имаме най-високите цени на месото от 3 години насам

Цените на тон кланично тегло на свинското месо продължават да се покачват плавно. Ценовото ниво през март е с 0,8% над установеното предходния месец, но с 19% под нивото на същия период на 2020 г., пише в последния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Анализаторите отбелязват, че динамиката на европейския пазар показва известно забавяне на растежа на цените, като за момента средните равнища се движат над осреднените стойности за периода 2016-2020 г., но остават с 11% по-ниски от отчетените през изминалата година. Те обаче са категорични, че цените у нас ще следват европейските тенденции на растеж, което ще се подсилва и от сезонните предпоставки, като летните месеци традиционно се отличават с по-високи цени.

Предварителните данни от Министерството на земеделието за дейността на кланиците показват, че промишленото производство на свинско месо през първите два месеца на настоящата година възлиза на 9,4 хил. тона. На годишна база е постигнат ръст с 12,1%. Прогнозата на САРА е за по-силно производство през 2021 г. Предвижда се броят на закланите животни през първото тримесечие да надвишава с 13,2% отчетения за същия период на 2020 г.

"Цената на едро на говеждо и телешко месо отбеляза понижение с 5% през март сравнено с февруари, но предвид влиянието на европейските цени, които нарастват динамично от началото на март и вече надвишават равнищата от 2020 г., може да се очаква повишаване и на българските цени в краткосрочен план", констатират от САРА. За двата месеца от началото на годината в кланиците са произведени 950,5 т говеждо и телешко месо спрямо 1032,3 т през същите месеци на 2020 г.

Равнищата на цените на едро на агнешкото месо от началото на годината се движат между 11,75-12 лв./кг кланично тегло, което е увеличение с 9% на годишна база. По данни на производителите изкупните цени варират между 6 до 8 лв./кг живо тегло, което представлява ръст с около 15% спрямо цените от 2020 г.

Основните ценови тенденции за тази година са да има по-високи цени в сравнение с последните 3 години, като причината е осезаемото увеличение на фуражите, както и общият инфлационен натиск, обобщават от CAPA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари